Банката, която обяви най-големи загуби от колапса на американския ипотечен пазар може да отпише активи за още $8.9 милиарда през второто тримесечие на годината, заявиха анализаторите от Goldman Sachs Group.

Goldman също така намали рейтинга на най-голямата американска банка по активи от „прилекателен" за покупка на „неутрален", заявявайки, че влошаването на последствията от финансовата криза в индустриалния сектор е „далеч по-голямо от предварителните очаквания".

Обръщането на бизнес тренда в низходяща посока се очакваше за втората половина на 2008а, но се случва доста преди това", заявиха от Goldman.

От финансовата компания прогнозират множество бъдещи проблеми пред Citigroup, заради рисковете от бъдещи отписвания на активи, по-голямото подсигуряване на потребителите и възможна нужда от набиране на допълнителни капитали, намаляваме на дивидентите или продажба на активи.

От Citigroup се присъединиха към UBS и Merrill Lynch в очакванията за ръст на загубите през второто тримесечие още на 20 юни.

От базираната в Ню Йорк банка вече са отписали активи за $42.9 милиарда заради кредитната криза, като миналата седмица директорът на Citigroup Викрам Пандит обяви, че от компанията предвиждат съкращаване на 13 000 работни места през тази година, както и още загуби заради лоши кредити.

Citigroup може да отпише колатеризиран дълг в структурирани облигации и свързани с тях сигурни активи за $7.1 милиарда и други видове активи за $1.2 милиарда според Goldman, като може би от банката ще обявят загуби от още $600 милиона като резултат от спада на пазарните индекси, определящи плащанията по структурираните и облигации.

От Goldman намалиха целевото ниво за акциите на Citigroup за следващите 6 месеца до $16, като акциите на Citigroup затвориха вчера на нива от $18.85 в Ню Йорк, като отбелязват спад с 36% от началото на тази година.

От Citigroup най-вероятно няма да могат да си позволят дивидента от 7% и ще трябва да наберат допълнителен капитал.

Според Goldman, банката може да генерира $3.5 милиарда за година, ако намали дивидента наполовина.

През първото тримесечие Citigroup отписа активи за повече от $14 милиарда.