Енергетичният гигант Eni започна да икономисва енергия по нов начин. Компанията от Италия е забранила на сътрудниците си да носят в офисите сако и вратовръзка, съобщи „Взгляд".

Италианците отказаха дрес-кода, както направиха по-рано Япония и Хонконг.

По мнение на италианския концерн, чрез отказ от класическия тип костюм могат да се спестят много енергийни ресурси.

Връзката между облеклото и икономиите на енергия е в температурата в офис помещенията. Смекчаването на дрес-кода според мениджърите ще позволи на Eni да намали мощността на климатиците и следователно да съкрати количеството на ползвана енергия.

По изчисления на компанията, повишаване на средната температура в офисите само с един градус ще даде икономия от 9%.

Решението на ръководството е посрещнато с общо одобрение на персонала - „за" са се изказали над 20 хиляди души.

Eni следва опита на Япония. Преди няколко години в островната държава стартира общонационална кампания, целяща да отучи чиновниците и сътрудниците на частните компании да носят сако и вратовръзка. Кампанията бе оглавена лично от тогавашния премиер на Япония Дзюнаитиро Коидзуми.

Разликата е била в това, че консервативните японски служители сами е трябвало да вземат решението за отказа от официалното облекло. Доброволно, но са им помагали - там климатиците принудително са били нагласявани на 29 градуса температура.

След година същото прави и Хонконг. По изчисления на икономисти, отказът от носенето на сака и костюми е помогнал за годишни икономии от над 100 млн. долара от електроенергия. Освен това са били намалени вредните емисии в атмосферата с приблизително хиляда тона.

Интересно е да се помисли, че само преди няколко години ситуацията с дрес-кода в Европа е била противоположна. През 2003 британският чиновник Матю Томпсън трябваше да се бори и спечели правото да не носи на работа вратовръзка в съда.