Със заповед на здравния министър Ана-Мария Борисова от края на миналата седмица за пълномощник на борда на директорите на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" е назначен д-р Людмил Гецов, съобщава в. "Янтра днес".

До 45 дена ще бъде свикано ново общо събрание на акционерите. Народният представител Христо Христов заяви, че процедурата по обжалването не касае избора на нов изпълнителен директор, затова решението не може да бъде спряно.

Концепцията за развитие на болницата на новия болничен директор предвижда съкращаване на разходите. За целта всички отделения ще бъдат обединени около нова болница. В корпуса на Стара болница ще остане единствено терапевтичния блок, като по този начин за година ще бъдат спестявани около 700 хил. лв.

Това са парите, изразходвани за курсовете на линейките и специализираните автомобили между стара и нова болница. Ако това стане само за шест години ще бъдат спестени поне 5 млн. лв., които биха могли да се инвестират в довършването на новото крило на болницата, което е в този безобразен вид от 1984 г., коментира Христов.

Във връзка с приемането на промените в Закона за лечебните заведения народният представител заяви, че от наличните четири диспансера на територията на община Велико Търново, два ще останат като самостоятелни звена. Единият е онкодиспансерът, който ще приеме статута на самостоятелна клиника и психодиспансера, който също няма да бъде трансформиран.

Диспансерът за кожни болести става отделение в Областната болница. Като отделение ще функционира и белодробната част от тубдиспансера. Туберколозният сектор на клиниката ще премине на подчинение към националната белодробна болница в Габрово.

Това е оптималният вариант за такова разпределение, защото по време на криза не може да има двойно финансиране - от община и от държава, коментира решението на МЗ, народният представител.

Засега болницата в Павликени запазва статута си на болница за активно лечение и няма да бъде преструктурирана. Болницата в Елена остава като Медицински център, към който ще работи болница за долекуване с 35 легла.

В Полски Тръмбеш вариантът е Медицински център с до 10 легла, без болница за долекуване. В Свищов е спасено АГ отделението и Отделението по хирургия, заяви още Христов, което означава, че болницата в тази отдалечена част от областта ще бъде запазена.