Федерацията на потребителите в България е завела дело срещу "Топлофикация София" заради януарските сметки за парно. Това стана ясно по време на пресконференция на организацията, която се проведе днес.

Аргументът е, че според фактурите, издадени от столичното дружество, потребителите са имали нормално топлоподаване в 31 от дните на месец януари, което реално не беше така заради руско-украинската газова криза. Към делото, заведено от Федерацията на потребителите, са приложени фактурите на 145 абонати на "Топлофикация София".

В доклада на комисията, свикана извънредно от министъра на енергетиката Петър Димитров, която трябваше да провери януарските фактури, е записано, че всичко с топлоподаването е наред, а високите сметки се дължат на кражби от съседите.

"Категорично не сме съгласни с това твърдение", заяви председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.

От организацията съобщиха, че възнамеряват да уведомят Европейската комисия (ЕК) за начина, по който се прилага европейското законодателство у нас. Според тях това се прави само привидно.

Като пример беше дадена Директива 206/32 на ЕК (касаеща предоставянето на енергийни услуги), принципите, на която уж са заложени в Закона за енергийната ефективност. Реално обаче в закона липсват санкции за нарушителите. Това изпразва правната норма от съдържание, е мнението на Федерацията на потребителите.

От организацията засегнаха и още един казус, който наскоро възникна в общественото пространство, а именно предложението на Асоциацията на топлинните счетоводители системата на плащане на сметки за парно да се промени.

Идеята е всяка сграда да получава една месечна фактура за парно като едно юридическо лице, т.нар. "една абонатна станция - една сметка". Според Федерацията на потребителите това е прикрит опит за ограбване на българския народ, който според статистиката е на първо място по притежаване на собствени жилища в световен мащаб.

При неплащане на част от общата сметка за парно от един-единствен абонат, се създават условия за отнемане на сградата и продаването й на беззценица, дори в нея всички останали абонати да са изрядни платци, обясниха от Федерацията на потребителите.