През миналата седмица напрежението на международните зърнени пазара започна да намалява. Прогнозите за валежи в засегнатите от суша територии в Средния Запад на САЩ и увеличеното предлагане на зърно от страна на производителите рефлектира за изразеното понижение на цените на соята и царевицата в САЩ на 3-4 септември, което в крайна сметка стопи и ценовия аванс при пшеницата. Всъщност покачването на цените на пшеницата в края на август беше в резултат от ценовата експлозия при други зърнени култури (царевица и соя), като в същото време фундаменталните (балансови) фактори при самата пшеница определено бяха с изразен негативен потенциал, коментира fermera.bg.

На 30 август Световният съвет по зърното за пореден път увеличи прогнозата си за добив от пшеница в глобален мащаб. Според новата редакция на глобалния баланс производството на пшеница в света през 2013/14 г. ще възлезе на 691 млн.т, а това е с 4 млн. т над предишната прогноза и с 37 млн.т (!) превишава миналогодишния резултат.
Основна заслуга за по-благоприятната перспектива имат ЕС, Украйна, Казахстан и Канада.

Експертите от Съвета изненадаха участниците в зърнената търговия и със запазването на оптимистичната си нагласа за добива от царевица в САЩ през 2013/14 г - 350 млн.т, в сравнение с 273.8 млн.т, реколтирани 2012/13 г. При соята, сред факторите повлияли за прекъсване на стремителното ценово рали освен прогнозата за валежите в Средния Запад най-често се споменава очертаващото се ново значимо увеличение на площите за соя в Бразилия и Аржентина (с 5-7 на сто) и респективно рекордни реколти от маслодайната култура в Южна Америка през пролетта.

Следвайки развитието в Чикаго цените на мелничарската пшеница на борсата в Париж на 27 август, се изкачиха до едномесечния връх - 194,25 евро за тон, а таванът при царевицата беше достигнат на 28 август - 178,25 евро/тон. Намалението на спекулативния натиск отвъд Океана в началото на септември промени посоката на вектора на ценовото развитие и на Стария континент.

На 4 септември мелничарската пшеница и царевицата затвориха на борсата в Париж с 6-7 евро под пиковите месечни стойности - на нива 187,75 евро/т и 172 евро/т съответно за доставка през ноeмври. Експортните котировки на френската мелничарска пшеница също се понижиха с 5-6 евро, в сравнение с пиковите месечни стойности - до 192 евро /т FOB Руан и 173 евро/т FOB Бордо съответно.

В поредния мащабен египетски търг за внос на 355 хил. т мелничарска пшеница, проведен на 31 август, Румъния спечели доставката на 120 хил.тона с цена 253 д./т FOB. В същото време украинска пшеница (55 хил. т) беше пласирана на Египет по цена 250,00 д./т FOB, а руска (180 хил. т) - по 252,54 д./т - 253 д./т FOB.

За сравнение, на същата дата през 2012 г. Египет е напазарувал 365 хил. тона руска, украинска и румънска пшеница, но при драстично по-високи цени - от 321,41 д./т до 324,88 д./т FOB.

Водещите анализатори коментират, че през близките дни влиянието на фундаменталните (балансови) фактори може да бъде в значителна степен деформирано от политическата компонента, която е от голямо значение за инвестиционните фондове. Става въпрос за намерението на американското правителство да атакува Сирия, което може да има непредвидими последици. Само един пример, Societe Generale прогнозира, че цената на суровия петрол ще скочи до 150 долара зa барел, ако САЩ атакуват Дамаск.