Бързият ръст на индекса на потребителските цени принуждава някои двойки да преместят датата на сватбата си, тъй като в бъдеще те трябва да посрещат по-високи разходи за празненството, твърди Shanghai Youth Daily.

Лианг и нейният избраник са планирали да се бракосъчетаят през следващата година, но решили да изместят датата на сватбата за този ноември. 

Лианг се бои, че заради инфлацията цените на хранителните стоки догодина ще се вдигнат значително и така сватбата ще излезе твърде скъпо.

Двамата оптимисти са вложили всичките си спестени средства в новия дом, където ще заживеят след сватбата и сега се притесняват, че няма да могат да се отсрамят пред гостите.

Агенциите, устройващи сватбени празненства, установяват повече поръчки през втората част на годината в сравнение с първото полугодие. Брачните специалисти  отдават това на инфлационните очаквания.

Президентът на сватбената асоциация в Шанхай обяснява, че някои хотели предоставят само резервации за места за сватбени обеди, но не посочват информация за крайните цени, дори когато взимат капаро - възможността цените да се повишат значително е напълно реална за тях.

От началото на април цените на жилищата в Шанхай са скочили с 20%. Един квадратен метър жилищна площ сега върви средно $1500.

По данни на китайската комисия за национално развитие и реформи, цените на свежите зеленчуци и готварското олио през август са нараствали в цялата страна.

През юли индексът на потребителските цени се е повишил с 5.6% за месец, за първите седем месеца поскъпването е средно 3.5%. От последната цифра, 2.9% се дължат на поскъпването на хранителните стоки.