Кредитната криза бавно започна да засяга България и Румъния, в които икономическият растеж се увеличи през второто тримесечие на годината, в контраст с пониженията в другите страни в региона. Това пише Expert.bg като се позовава на  статия за отражението на световната финансова криза върху Източна Европа американският вестник "Уолстрийт джърнъл".

Авторитетният ежедневник отбелязва, че парите на пазара на недвижими имоти и за ипотечни кредити обаче започват да намаляват.

Новините за световната банкова криза вече пробиват балона на румънците, коментира "Уолстрийт джърнъл". Изданието обръща внимание, че някои по-богати граждани на страната вече са изтеглили спестяванията си от банките.

В статията със заглавие "Източна Европа усеща топлината от топенето" (имат се предвид последиците от световната финансова криза), "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че инвеститорите и заемодателите се оттеглят от подложените на свръхнапрежение във финансов план икономики в региона.

Това заплашва да спука кредитните балони на Балканите и води до резки понижения в Унгария и преживяващите доскоро бум балтийски страни, предупреждава вестникът.

В същото време "Уолстрийт джърнъл" прогнозира, че е малко вероятно която и да била от централно- и източноевропейските държави да изпадне в толкава тежка криза колкото Исландия.