Азиатските капиталови пазари завършиха първата сесия за седмицата с покачване на котировките. Тайванската борса спечели най-много, заради подобряване на политическата обстановка в страната и очакванията за по-силно сътрудничество с Китай.

Японският автомобилен производител Nissan нарасна най-силно сред конкурентите в сектора си, тъй като излязоха по-добри от очакваното прогнози за печалбите. JFE Holdings и Tokyo Gas спечелиха от по-ниската цена на горивата и суровините, което неминуемо ще се отрази на тримесечния им отчет.

„Нещата с изборите в Тайван се развиха по-най-добрия възможен начин, което ще спомогне за подобряване на търговските отношения в Азия", коментира сингапурски анализатор пред Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI покачи с 0.6% до 136.62 пункта, което беше втория пореден ден на печалби. Тайванският индекс Taiex добави рекордните 3.8%, а японският Nikkei 225 покачи с 0.4% до 12 534.37 пункта. Китайският CSI 300 индекс продължи слабото си представяне, а днес изгуби още 1% и така започна шестата си поредна седмица на червено. Пазарите в Хонк Конг, Австралия и Нова Зеландия са затворени заради продължаващите празници около Великден.

Освен Nissan Honda също успя да прибави стойност към книжата си с 3.5%, а третият голям японски производител Toyota направи възходящо движение от 2.1%. Стоманодобивната компания JFE отскочи с 3.8% днес, а южнокорейският й конкурент Posco покачи с 2.2% след като Citigroup изнесе препоръка за покупка на книжата му.

Цената на петрола падна с нови 1.5% днес до ниво от $100.60 за барел, след като спекулантите продължиха разпродажбите си от миналата седмица с оглед предстоящата рецесия в САЩ. Припомняме, че в началото на миналата седмица суровият петрол достигна вечен връх на $111.80 за барел. Златото също е от губещите активи днес, като до момента успява да свали още 1.4% до $908 за трой-унция.

„Всеки, който използва горивата и суровините за производство, сега ще спечели", коментират анализатори. „Цените на петрола и златото бяха прекупени и е нормално сега да има корекция", продължават коментарите.

Доларът продължава да поскъпва спрямо еврото, което е следствие от по-ниската цена на суровината. В момента американската валута и котировките на стоковите пазари са обратнопропорционално свързани, а едно евро се разменя за $1.5375. Към йената доларът също поскъпва като отново пробва да пробие над психологическото ниво от Y100 за долар.