Цената на петрола Brent растат след 4 процентния им спад за последните два дни, поради появилата се надежда за мирно разрешаване н а сирийската криза.

Днес по обед суровината марка Brent поскъпна с 33 цента - до 111,58 долара за барел, падайки вчера до двуседмичен минимум от 110, 59 д. за барел. Фючърсите на американския индикативен сорт WTI поевтиняха с 17 цента - до 107,22 долара за барел, съобщава Reuters.

Президентът на САЩ Обама обеща да разгледа руското предложение за предаването на сирийските химически оръжия, въпреки че изрази скептицизъм по тази инициатива.

Ситуацията в Сирия предизвика ръст на цените на Brent над 117 д. за барел на 27 август, но след това пазарът се върна към предишните нива.

"Все още не са решени всички проблеми и неопределеността остава. Но сирийската криза стана по-малко значителна и вниманието на пазара се върна към финансовата политика на САЩ", отбеляза мениджърът по продажбите на суровинни активи на Newedge Japan, Кен Хасегава.

Много анализатори смятат, Федералният резерв през следващата седмица ще обяви съкращаване на стимулиращите програми. Но излезлите миналия петък данни за заетостта в САЩ, убедиха доста икономисти, че съкращаването на изкупуването на държавни облигации ще бъде постепенно.

Запасите от петрол в САЩ, по данни на Американския институт по петрола, са се намалили с 2,9 млн. барела през миналата седмица, при прогноза понижение с 2 млн. барела. Отчетът за запасите на Управлението за енергийна информация към държавния департамент ще излезе по-късно днес.