Цената на петрола се понижава под психологическото ниво от $100 за барел тази сутрин, след като вчера успя за първи път в историята си да прекрачи преградата от $102 за барел. Причина за рязкото поевтиняване бяха високите суровинни запаси в САЩ и новите опасения за забавяне на щатската икономика.

Американският лек петрол се търгува с 25 цента надолу при ниво $99.40 за барел, като загуби над $2 спрямо вчерашното ниво на затваряне. Припомняме, че в сряда, американският контракт достигна дневен връх на $102.08 за барел. Лондонският сорт брент от суровината се понижава с 26 цента до $98.08 за барел.

Цената на „черното злато" се изстреля до рекордни висоти през последната седмица, заради новата слабост на долара и продължаващите агресивни покупки на стокови фючърси от фондовете. За последната една година, котировките на петрола повишиха стойността си с 66% в долари и само 47% в евро.

„Разпродажбата на петролни контракти вчера, дойде в следствие на новината за по-високи стокови запаси в САЩ. Все пак, едва ли ще видим по-сериозна корекция преди срещата на ОПЕК следващата седмица", коментира японски анализатор пред Ройтерс.

Американските петролни запаси са покачили обемите си в седма поред седмица, заради по-ниското търсене на автомобилни горива. Бензиновите запаси се покачват в 16 поредна седмица (+2.3 млн. барела), като в момента са на най-високото си ниво от 14 години насам.

Доларът продължава да се котира около рекордните си дъна спрямо еврото днес, след слабите данни за новите поръчки на стоки за дълготрайна употреба и продажбата на домове в САЩ. Коментарите на Бернанке, които потвърдиха очакванията на пазара за бъдещи понижения на лихвеното ниво, допълнително обезцениха американската валута.

Еврото пък беше подкрепено от коментарите на банкера от ЕЦБ Аксел Вебер, според който пазарите грешат като смятат, че банката скоро ще понижи лихвеното си ниво. Той защити позицията си, с продължаващите инфлационни рискове в Еврозоната, с които ЕЦБ трябва да се справи приоритетно.

„Еврото продължава да привлича инвеститорския интерес, заради очакванията лихвата в Еврозоната да се запази без промяна в краткосрочен план. Икономическите фундаменти в Европа изглеждат по-добре от американските, а ипотечната криза в САЩ все още не е намерила своето разрешение", коментира валутен анализатор от Nomura Trust. Според последните прогнози, еврото може да достигне до $1.55 в следващите няколко месеца, преди ЕЦБ да започне да съкращава лихвата.