Петролът отново се покачва над $88 за барел във вторник, след като гъста мъгла успя да забави транспортирането на петрол в Мексиканския залив, а спекулантите бавно започнаха да закриват късите си позиции. Прогнозите за по-топло време в САЩ тази зима, успяха да съкратят цената на суровината с над 12% през последните две седмици.

За момента цената е с $12 по-ниска от достигнатия вечен рекорд над $99 за барел през ноември. Федералният резерв се очаква да намали федералната фондова лихва днес, което най-вероятно ще се отрази стимулиращо на цената и може да наблюдаваме нов пробив над $90.

Американският лек петрол в момента се търгува с 57 цента по-високо от цената на затваряне снощи, като котировките са на ниво $88.43 за барел. Лондонският брент петрол е с 37 цента по скъп, като сделки се сключват на $88.41 за барел.

Тази нощ, гъстата мъгла обхванала петролните терминали в Тексас, успя да се вдигне и четири презокеански танкери доставиха превозваната от тях суровина. До късно снощи, 12 кораба изчакваха за потвърждение от бреговата охрана, дали могат да продължат към терминала в Хюстън.

Утре на дневен ред ще бъде докладът за запасите на петрол и горива в САЩ, който се очаква да покаже скок на петролните резерви със 700,000 барела за седмицата. Ако прогнозите се сбъднат, това ще е първото повишение на суровинните запаси от четири седмици насам.