Цената на петрола се понижава под $87 за барел в сряда, като така само от началото на февруари, котировките са с 5% по-ниски. Инвеститорите и днес затварят позициите си, заради продължаващата нестабилност на капиталовите пазари и силните данни за запасите на петрол и горива в САЩ.

„Докато американската икономика продължава да дава сигнали за забавяне, петролът ще бъде разпродаван заради очакванията за по-слабо негово търсене", коменитира британски анализатор.

Американският лек петрол се понижава с 20 цента до $86.94 за барел, след като вчера поевтиня с над 2%. Лондонският брент петрол се понижава с 10 цента до $87.73 за барел.

Силните данни за запасите на петрол и горива в САЩ, бяха в основата на спада на цената. В сряда вечерта, американската енергийна агенция изнесе доклад, който показа ръст на петролните обеми със 7 млн. барела, а тези на бензин са с 3.6 млн. барела нагоре. Запасите на бензина са на най-високото си ниво от февруари 1994 г., тъй като потреблението на американците започна да намалява.

„Тези показатели са против високата цена на петрола", коментира анализатор от Citigroup.

Във вторник излезе последният доста слаб сигнал за американската икономика. Данните за сектора на услугите в САЩ, бяха силно надолу, което само подсили негативните очаквания за още по-слабо потребление на горива.