Цената на петрола се покачи до нов рекорд над $101 за барел в сряда, след като по-силните данни за американската инфлация обезцениха рязко долара и той слезе под $1.50 за евро.

Американският лек петрол се покачва с 66 цента до $101.54 за барел, след като по-рано днес удари рекорден връх на $101.70. Все пак суровината все още не успява да покори пресметнатия с инфлацията връх от $102.53, отбелязан през 1980 г. Лондонският брент петрол се покачва със 67 цента до $100.14 за барел, след като по-рано днес удари рекорд на $100.30.

По-високото търсене на горива за отопление в САЩ и Европа, както и все по-ясните сигнали, че ОПЕК няма да повиши дневните добивни нива на срещата следващата сряда, продължават да поддържат цените невероятно високо.

Доларът се срина спрямо еврото, след слабите данни от доклада за американското потребителско доверие и продължаващите индикации за покачваща се инфлация в страната. Коментарите на Федералния резерв, че ще продължи да следи икономическото развитие и да помага с намаляване на лихвите, допълнително отне от стабилността на валутата.

Въпреки че евтиният долар често кара спекулантите да изкупуват стокови фючърси, за да хеджират валутния риск, в условията на световно икономическо забавяне може и да не се стигне до по-сериозно рали на суровината.

Във вторник, президентът на ОПЕК и останалите представители на страните членки заявиха, че няма да увеличат производството на следващото заседание, тъй като се притесняват от по-ниското търсене на световния пазар. По-късно днес ще излезе редовният седмичен доклад за запасите на петрол и горива в САЩ, според който петролните обеми трябва да са се повишили с 2.5 млн. барела, а тези на дестилатни горива да са надолу с 2 млн. барела.