Цената на петрола започва днешния ден с ниво над $100 за барел, след като приключи късната американска сесия с цена от над $101. Огромният наплив на капитали от хедж фондовете, както и продължаващите опасения за скорошно намаляване на дневния добив на ОПЕК, подкрепиха цената до нов вечен рекорд.

Тази сутрин, американският лек петрол се търгува с повишение от 44 цента до $100.14 за барел, след като вчера успя да достигне връх на $101.32. Въпреки високите цени на петрола, те все още са под рекорда от април 1980 г. (пресметнат с инфлацията) на $101.70 за барел. Тогава новината за започналата иранска революция, доведе до петролен шок и невероятно високи цени на суровината.

Лондонският брент петрол се покачва с 46 цента до $99.03 за барел.

Според анализатори, покачващата се инфлация в световен мащаб и особено в САЩ, кара хедж фондвете да хеджират пазарния риск като наливат капитали в петролни и златни фючърси. „В момента цената е абсолютно неоправдана. Хората купуват, защото останалите играчи купуват и така се образува омагьосан кръг", коментира австралийски анализатор.

Данните за запасите на петрол и горива ще са на дневен ред днес, като се очаква да покажат ръст на суровинните обеми от 2.3 млн. барела, което ще е шестото поредно седмично покачване. Бензиновите запаси се очаква да са се покачили с 1.1 млн. барела, а тези на дестилатни горива да са надолу с 1.7 млн. барела. Тези положителни стойности, може да допринесат за облекчаване на пазарната ситуация и да върнат цената отново под $100 за барел.

Американската централна банка намали прогнозите си за икономически ръст през 2008 г., като същевременно излязоха по-високи данни за инфлацията. Тази комбинация ще усложни изключително много работата на ФЕД, но банкерите изглеждат решени да подкрепят икономиката с още лихвени понижения. Това ще обезцени допълнително долара, което е фактор за поскъпване на доларово деноминираните стоки като злато и петрол.