Цената на петрола се задържа над нивото от $95 за барел в понеделник, след като инвеститорите подновиха опасенията си около слабостта на американската икономика и ескалиращия конфликт между Венецуела и петролната компания Exxon Mobil.

Американският лек петрол с доставка март повишава цената си с 16 цента до нивото $95.66 за барел, докато лондонският брент петрол е с 37 цента нагоре до $95.34 за барел. Припомняме, че в петък цената на американската суровина достигна едномесечен връх на $96.67 за барел.

„Петролните цени продължават да се покачват, заради съществуващите икономически и политически рискове в световен мащаб", коментира днес австралийски анализатор.

Венецуелският президент Уго Чавес е споделил в неделя, че ще съди компанията Exxon за неплатени данъци и отново заплаши САЩ, че ще прекрати износа си на петрол. Южноамериканската страна е един от най-големите американски петролни доставчици, която вече не изнася петрол за рафинериите на Exxon. Преди две седмици, щатската компания получи съдебно решение за замразяване на венецуелски активи на стойност $12 млрд. по целия свят, докато Чавес не изплати полагащите се компенсации за национализираното производство.  

Според председателя на Международната енергийна агенция, блокираният венецуелски износ едва ли ще създаде проблем на международния пазар, тъй като арабските страни са готови да поемат петролните нужди на САЩ. Според анализатори, скоро напрежението между Венецуела и Exxon ще спре да подкрепя цената и опасенията за наближаваща рецесия в САЩ ще обезценят отново суровината.