Когато петролните компании отбележат рекордни печалби, винаги се намират моралисти на пазара, които да заклеймят успеха им. Големите печалби в този чувствителен за икономиката сектор се разглеждат като едва ли не престъпление, а при висока цена на петрола, някой анализатори описват печалбите като „пир по време на чума".

Последният сезон на тримесечните доклади премина с доста по-силни критики отправени към компаниите от големия петролен бранш. Exxon Mobil и BP обявиха рекордни резултати през изминалата година, но добрите дни може би са към своя край.

Политическият климат в САЩ става все по неприветлив за петролната индустрия. Новата структура на Конгреса доминирана от демократите вече работи по промяна на разпоредбите, които даваха данъчни облекчения на петролните компании. Освен това, мнозинството иска да увеличи таксите, които бизнесът трябва да плаща, за да експлоатира находищата на територията на САЩ.  

В същото време, икономическият климат в световен мащаб също започва да става все п-хладен, което се потвърждава от по-слабите продажби през четвъртото тримесечие на Exxon, BP, Chevron и ConocoPhillips.

British Petroleum преживя доста трудна година, въпреки че повечето й проблеми бяха общи за целия сектор. През януари Лорд Брауни, който е шеф на британската компания се пенсионира след 17 месеца тежка ръководна криза. Неговите успехи са похвални. Той пое компанията дни след като беше приватизирана и я превърна в лидер на международните пазари. За съжаление, трудностите от последните месеци хвърлиха сянка върху доброто му име.

Смяната на директора в BP може да коригира проблемите и те да останат в миналото. За съжаление глобалните затруднения може да се окажат по-трудни за отстраняване. Цената на петрола се срина от високите нива отбелязани през юли миналата година. Тогава суровината се разменяше за над $78 за барел, а днес тя е малко под $60.

Както и другите големи компании в бранша, BP също е изправена пред трудността да поддържа ниски производствени разходи и наравно с това да произвежда повече петрол. Предишните амбиции на британската компания да поддържа 4% ръст на производството всяка година, сега бяха заменени с прогнози за спад през следващото десетилетие. Повечето анализатори са на мнение, че печалбите на големите петролни компании едва ли ще се покачат отново през настоящата година, дори и цената на петрола да се задържи във високите нива.

Постепенното изчерпване на петролните полета също ще представлява голям проблем. Западните компании държат правата за добив на едва 10% от целия петролен ресурс на земята. Находищата в Мексиканския залив, Северно Море и Аляска са в непрекъснат спад на добива от 1970 г. насам. Останалите 90% се държат от огромните държавни петролни конгломерати в Близкия Изток, Русия и Венецуела. Там властва държавния монопол, който доказа силата си в последните месеци, като изгони частните инвеститори.

Дори супер-скъпите проекти, които са специалитет на големите петролни компании, стават неизгодни. Петролни платформи в дълбоки води, преработването на петролен пясък в суров петрол и втечняването на природен газ стават все по-скъпо начинание. Опитният персонал и професионалното оборудване пък все по-трудно се намира, а политическите проблеми може да изправят много от шефовете на компаниите пред принудително пенсиониране като Лорд Брауни.