Участък от столичния Околовръстен път между кв. "Младост" и "Горубляне" вибрира и може да пропадне, предупредиха граждански организации.
На пресконференция стана ясно, че причината е кална река под пътя, засипана с отпадъци, предаде БТА.
По думите на Дончо Иванов от Коалиция за устойчиво развитие дерето под пътния участък е 20 метра и на мястото може да се случи опасен инцидент, за което е информирана Столична община.

Потърсени за коментар от общината заявиха, че участъкът се управлява от агенцията "Пътна инфраструктура", към която са препращани писмата.

От гражданските организации се оплакаха от администрациите на екологични институции в страната, които публикуват онлайн информация само за част от инвестиционните намерения или отговарят на граждански запитвания с документи без дата, подпис и печат.

Иванов даде пример с липсващи уведомления за инвестиционни намерения от сайта на РИОСВ-София, откъдето са обяснили ситуацията със затруднения на оператора на сайта.

"Така се обслужват политици или инвеститори", коментира Иванов.

Той даде пример с документ от сайта на МОСВ, където инвеститор е посочен само с инициалите му.

Според екоактивиста нарушения има и при разрешението за изграждане на нов квартал в софийското село Лозен, където жилищната площ ще бъде върху три реки.

По думите му обикновено решенията и документите от институциите се публикуват в петък, с тридневен срок за реакция, след което следва изпълнение.

"Има конвенция, според която гражданските организации и техните права за достъп до информация са същите, както на всички останали", каза Дончо Иванов и се закани да внесе сигнали в прокуратурата.