Готвачите и сервитьорите в Пловдив станаха кът, макар че заплатите за готвачите са между 1000 и 3000 лева.
Заплатата на сервитьорите не пада под 500 лева, но от бакшиши могат да се докарат месечно поне още толкова, пише "Марица".
Според неофициални данни, в луксозните заведения бакшишите дори надминават 1000 лева.
Проблемът е, че добрите сервитьори в града са не повече от 200-300 и общо взето си ги сменяме, разказва собственик на голямо лятно заведение.
Един добър готвач може да си докара спокойно 1000 лева в Пловдив, казват ресторантьори. Главните готвачи в луксозните заведения дори се подписват срещу 2000-3000 лева. Те надали биха отишли за четири месеца на морето, където едва ли ще подпишат трудов договор, докато под тепетата е сигурно. Обикновено пътя към морето по това време хващат младите и неопитни колеги - между 20 и 25 години. За тях не е толкова важно колко ще изкарат, а че ще купонясват цяло лято в морските курорти, коментират управители на заведения.
В града на тепетата стана традиция големите и утвърдените ресторанти да поддържат персонал на възраст над 30 години, които са по-улегнали и опитни.
Заведенията обаче, които не са готови да задържат кадрите си и те са в по-млада възраст, тази година ще страдат от емиграция на работната сила.



USD
CHF
EUR
GBP