На организираната в курорта „Албена" международна конференция „Перспективи за развитие на туризма от Русия към България" президентът на една от най-големите туроператорски фирми в Русия посочи, че средно руснаците са готови да плащат до 1000 евро за почивката на децата си.

Людмила Пучкова и нейната туроператорска компания „Ланта тур Вояж" бе съорганизатор на първата по рода си международна конференция, съвместно с домакините от Албена и туристическата камара на Варна с председател доц. Марин Нешков.

Посетиха ни над 200 директори на руски туроператорски фирми, научаваме от „Нова добруджанска трибуна". Целта на форума е представители и собственици на туристически фирми да се запознаят със северното Черноморие, както и да бъдат обсъдени възможностите са съвместна работа.

Руските туроператори поискаха от нас повече 4 и 5-звездни хотели, по-добра инфраструктура, както и повече развлечения.

„България има огромен потенциал да развие детския туризъм, тъй като предлага чудесни условия. Руските туристи много харесват ол-инклузивните пакети, но все още има какво да се желае по отношение на развлеченията", казва Людмила Пучкова, давайки ни Турция за пример.

От 150-милионното население на Русия едва 5-6 % са активно пътуващи, но всички останали били готови да платят до 1000 евро за почивката на децата си.

В момента руският туристопоток заема 6-о място у нас.

До края на август т.г. летище Варна е посрещнало 90 хил. души от Русия, което е ръст от 15.4 % спрямо миналата година, обяви председателят на варненската туристическа камара доц. Нешков.

Руските туроператори поискаха също така да бъде облекчен визовият режим между двете страни, за да бъдат документите обработвани по-бързо.

Те попитаха, не е ли възможно Русия също да започне да приема туристи от България, а не само нашата страна да приема руски туристи.

От „Албена" успокоиха, че дружеството обмисля от догодина да записва български туристи за дестинациите Москва и Санкт-Петербург.

Говорейки за България, Людмила Пучкова добавя, че страната ни има нужда от масирана, агресивна реклама, но българският туризъм определено се развива с много бурни темпове. Руската бизнес дама е впечатлена от Варна, Ривиера, Слънчев ден, Златни пясъци и Албена.

Според нея, реално перспективите за туризма в България са много добри: страната ни има потенциал за развитие на детския туризъм. Това, което трябва да се направи, е да  се разработят повече развлекателни програми. По време на почивката си децата трябва да имат възможност да учат езици, компютри, да спортуват. Такива са изискванията и на възрастните.

Иначе в храненето според руския специалист сме постигнали много добро разнообразие.

Не бива да се забравя, че в България сезонът все пак е по-къс спрямо дестинации като Турция и Гърция.