Според законопроект, представен в Европейската Комисия, регулаторните органи на страните от ЕС ще получат допълнителни пълномощия за контрол върху чуждите банкови филиали, пише агенция "Блумбърг".

Планът трябва да облекчи регулаторите при контрола върху проблемните банки. Регулаторните органи от страната, където е регистрирана дадена кредитна институция ще могат да определят  единни изисквания към резервния капитал на съответната банка за всичките й филиали.

"Трябва да се създаде единен набор от правила, които засягат капитала и да се говори на тази тема с един регулатор. Проблемът е в това да се постигне равновесие между приемането на решение, интересите на националните регулатори и пазарните субекти", е коментирал бившият директор на отдел в Управлението за финансови услуги на Великобритания Дейвид Грийн.

Планът, подготвен от еврокомисаря Чарли Макгрийви, ще бъде официално оповестен утре.

"От години се опитваме да създадем контролен орган върху компаниите, осъществяващи бизенс зад граница. Особено трудно бе да постигнем споразумение между отделните страни от ЕС, които искат да запазят контролните пълномощия на територията на държавите си", е заявил Макгрийви.