Документът за строителството на „Южен поток" през територията на България бе подписан сред медиен глъч по време на визитата на президента на РФ Владимир Путин у нас, но неяснотите относно изпълнението на проекта не намаляха.

Както пише руската бизнес медия „Ведомости" в понеделник, участъкът от тръбата на територията на България ще се строи от смесено предприятие на Газпром и българска компания. Това сведение е излязло от няколко участника в руската делегация, но Газпром засега се въздържа от коментар.

Инициаторите на проекта „Южен поток" за тръбопровод от черноморското крайбрежие на Русия до южна Европа, са Газпром и италианската Eni. Завършването на тръбопровода е планирано за 2013 г. Морската част с дължина 900 км и мощност 30 млрд. куб. м газ ще мине по дъното на Черно море до България.

Техническо - икономическата обосновка на проекта трябва да бъде готова до края на 2008 година, Тя трябва да бъде подготвена от швейцарската South Stream AG, за чието създаване в петък съобщиха Газпром и Eni. Партньорското участие е равнопоставено, като в проекта могат да бъдат поканени и други участници. В последствие South Stream AG ще стане оператор на строителството на морската част на газопровода, твърди източник от Газпром.

Руски анализатор оценява морската част на Южен поток за около $4 млрд., а целият проект за над $10 млрд.

Все още не е известно къде точно в България ще се подаде наземната част на тръбата и по всичко личи, че трябва да се подготвим за разгорещени дебати по този въпрос. Най-близо до руския бряг са северните черноморски общини на България, райони с богато биологично разнообразие, където местната власт иска да развива алтернативен на масовия екологичен туризъм.

 За сметка на това министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко и председателят на управата на Газпром Алексей Миллер се казали, че Южен поток ще позволи напълно да се удовлетвори растящото търсене на газ в страните от централна и източна Европа.

Въпреки че се говори за конкуренция между европейския проект за тръбопровод Nabucco и руско-италианския Южен поток, генералният директор на Eni Паоло Скарони счита, че заради ръста на потреблението на газ в Европа, има място както за Nabucco, така и за Южен поток. Nabucco е „приоритетен за ЕС" според Еврокомисията, като ще доставя около 25-30 млрд. куб. м турски газ за Австрия през България, Румъния и Унгария.

Русия е на мнение, че сега е важно не само да се притежават запаси на нефт и газ, а и да могат да се пренасят. Постигнатите по време на руското високо посещения в България съглашения са „още една крачка на Русия по пътя за контрол над транспортните активи в света".