На 27 и 28 ноември 2006 г. вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин взе участие в 8-та Евро-средиземноморска конференция на министрите на външните работи в Тампере, Финландия.

На срещата бяха представени 41 държави и четири международни организации.

В Тампере бе взето решение за провеждане на ежегодни срещи на външните министри от Евромед. Обсъден бе и план за работа на Евро-средиземноморската конференция за 2007 г. В него са отразени областите на бъдещо сътрудничество между страните, участнички в Евромед в десет тематични области: политически въпроси, икономическо развитие, диалог между различните религии и култури, въпроси на имиграцията и други.

Външните министри решиха още до 2010 г. да бъде създадена зона за свободна търговия в рамките на Евромед. Приета бе и заключителна декларация, в която са посочени конкретни инициативи на организацията за 2007 г.

На 27 ноември министър Калфин взе участие на закрита вечеря, само на външните министри. На нея присъства външният министър на Израел Ципи Ливни и бившият външен министър на Палестинската автономна власт Набил Шаас в качеството си на представител на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас . По време на тази среща външните министри от Европейския съюз декларираха желанието Съюзът да поеме водещата роля в урегулирането на близкоизточния мирен процес.

В рамките на Евро-средиземноморската конференцията в Тампере министър Калфин проведе двустранни срещи с турския външен министър Абдуллах Гюл и с колегите си от страните от Мегреба.