В Италия политиците произвеждат най-много въглероден диоксид чрез дейността си. Следват ги бизнесмените, хората със свободни професии и търговските агенти. Най-малко замърсяват атмосферата с CO2 учениците, домакините и пенсионерите.

Така твърди изследване на Borsa Italiana и Studio Bartucci, публикувано от ProntoSofia".

То е измерило количеството въглероден диоксид, отделяно на глава от населението, като е взело за база начина на живот на представители на 12 професионални категории.

Според изследването италианският политик произвежда средно по 36 422 кг СО2 годишно. Това е така, защото средният политик живее с жена си в къща от 300 кв.м., а ако е от провинцията, има и друго жилище в Рим, където е парламентът. Политикът има и офис от 100 кв.м. Заради работата си пътува много често и най-вече със самолет. Иначе се придвижва с кола с бензинов двигател.

Средният италиански мениджър произвежда 27 194 кг. СО2 годишно. Той живее в къща от 200 кв.м. и има много електродомакински уреди, компютри и други технологии, които консумират доста енергия. В офиса си разполага с пространство от 50 кв.м. Кара кола с бензинов двигател, но пътува често и със самолет и влак.

Упражняващият свободна професия италианец  произвежда 22 719 кг. СО2 годишно. Той живее в апартамент от 150 кв.м. и консумира много енергия. Кара кола от типа SUV по време на работата си, а през ваканциите ползва и самолет.

Журналистът произвежда 13 656 кг. СО2 годишно. Живее в апартамент от 80 кв.м. и разполага с пространство от 20 кв.м. в офиса си. Води среден начин на живот и се придвижва със city car.

Домакинята произвежда 4404 кг. СО2 годишно. Тя не получава заплата и консумира енергия най-вече заради електродомакинските уреди, които използва. Пътува рядко и то най-вече с малка кола.

Пенсионерът произвежда 3574 кг. СО2 годишно. Живее в апартамент от 50 кв.м. и води скромен живот. Придвижва се предимно с автобус или влак.