Американският финансов министър Хенри Полсън е заявил в четвъртък, че Китай вече си е взел поука и работи по-усилено за приключване на валутната си реформа. Въпреки че Полсън се изказа ласкаво за усилията на китайската банка да ревалвира юана (да увеличи стойността му спрямо останалите световни валути), той не обясни с числа, колко бързо се случва това.

Американският финансов министър говори при закриването на Китайско-американската бизнес среща, на която бяха обсъдени проблемни теми като контрол по храните, свободен пазарен достъп и икономическа либерализация. „Темпът на покачване при цената на китайската валута се е увеличил през последната година", сподели мнението си Полсън.

Китайският юан се покачи с над 6% към долара през изминалата година. Централната банка в страната, която държи валутата „на каишка", й позволи да достигне до най-високото си ниво след последното ревалвиране през юли 2005 г.

„Говорих с китайските си колеги и стигнахме до съгласие, да не даваме определение колко бързо трябва да се покачва юана, а как да стане това най-безболезнено", продължи Полсън.

Американските участници в срещата са останали доволни от постигнатите споразумения по време на двудневната среща. С най-добри отзиви беше прието решението на китайските власти, да разрешат на чужди компании опериращи в страната, издаването на облигации деноминирани в юани.

В отговор на зададен му въпрос, Полсън отговори, че е уверил загрижените си китайски партньори за силата на американската икономика, която представлява най-важния пазар за азиатската страна. „Според мен, нашата икономика е в добро здраве и ще продължи да се развива в бъдеще", бяха точните думи на министъра.

Той не отрече, че пред американските икономисти има още много работа, докато върнат в релси разклатената от кредитната криза икономика. По време на срещата, китайските представители са далия ясно да се разбере, че ще отстояват икономическата си програма и няма да позволят да им бъде диктувано от вън какво да правят с финансовата си система.