Правителството прие вчера Националната стратегическа референтна рамка на България за периода 2007-2013 г., изготвена съвместно със социално-икономическите партньори и неправителственият сектор.

Тя ще бъде представена в Европейската комисия след 1 януари догодина.

Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) е дългосрочен документ, който посочва ролята на Структурните и Кохезионния фонд за глобалното стратегическо развитие на България. С нея се осигурява рамката за ефективното и ефикасното усвояване на средствата от еврофондовете в съответствие с политиките на ЕС. През следващите години те ще бъдат важен инструмент за икономическото развитие на страната.

Очаква се в периода 2007-2013 г. по различните фондове на България да бъдат предоставени 6,853 млрд. евро. Присъединяването към Общността и достъпа до финансовите инструменти са безпрецедентна възможност значителни ресурси да се използват за ускоряване процеса на конвергенция, продължаване на реформите и нарастване на инвестициите за модернизиране на българската икономика.

Приоритетите пред страната ни за следващите 7 години, формулирани в НСРР са подобряване на базисната инфраструктура, увеличаване качеството на човешкия капитал, насърчаване на предприемачеството и благоприятна бизнес среда, и балансирано регионално развитие.

Тези задачи ще бъдат постигнати чрез 7-те оперативни програми („Транспорт", „Околна среда", "Развитие на човешките ресурси", "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", „Административен капацитет", „Регионално развитие" и „Техническа помощ").