Американските капиталови пазари направиха отлично възходящо движение по време на вчерашната сесия, след като два от най-големите облигационни застрахователи обявиха плановете си за възстановяване от кризата, а рейтинговата агенция Standard & Poor's запази кредитния им рейтинг на AAA, коментира Ройтерс.

Останалите акции също покачиха увлечени от настанилото се позитивно настроение, а книжата на енергийните компании се представиха над средното ниво в очакване на още по-скъп петрол до края на годината. Инвеститорите се притесняват от евентуално намаление на дневните добивни нива от ОПЕК на срещата им следващата седмица.

Новината за предстоящото сливане между две медийни компании също допринесе за по-доброто представяне на индексите. Акциите на най-големият в света застраховател на облигации MBIA отскочиха с 19.7%, докато тези на по-малкия му конкурент Ambac се покачиха с 16%.

През последните седмици, пазарът изпитваше сериозни опасения от предстоящото понижаване на кредитния рейтинг на двете компании. Ако това беше станало, паниката на пазара щеше да се завърне и отново щяхме да наблюдаваме сериозни разпродажби.

Индустриалният индекс Dow Jones завърши сесията с ръст от 189.20 пункта или +1.53% до ниво от 12 570.22 пункта. Технологичният измерител Nasdaq се покачи с 1.05% до 2 327.48 пункта, а широкият S&P500 спечели 1.38% към стойността си до 1 371.80 пункта.

Азиатските борси завършиха с преобладаващо позитивен тон, след доброто представяне на Wall Street. Широкият азиатски индекс MSCI добави 0.2% до ниво от 145.86 пункта, като изтри първоначално спечелените над 1%. Днешното покачване намали общото негативно представяне на показателя до -7.6% от началото на 2008 г. Японският индекс Nikkei 225 се понижи в края на сесията с 0.7% до 13 824.72 пункта, след като също отбеляза над 1% ръст в първите часове на търговия. Австралийският индекс S&P/ASX 200 завърши на положителна територия с 0.8%.

В момента цената на петрола се понижава с 33 цента до $98.90 за барел, последвана от тази на златото, която е надолу с $6.40 при ниво от $934.10 за трой-унция. Едно евро се разменя за $1.4795, след като по-рано днес се котираше в близост до $1.4835.

Минути след началото на европейската търговия, всички индекси са на зелено, повлияни от силното представяне на американските и азиатските си колеги. Очакванията са и днес Европа да приключи на положителна територия, като в 11:00 на дневен ред ще е IFO изследването на текущите бизнес условия в Германия. Родната ни фондова борса стартира нагоре, като половин час след началото на търговията обемите продължава да не са особени големи, а индексите са в положителна посока макар и с неголеми отклонения.