Числото на абонатите на мобилна услуга в 30-те страни от ОИСР достигна почти 933 млн. през 2005 г., което е около 80% от всички живеещи на територията на тези държави.

Малкият Люксембург е първенец по разпространение на мобилна телефония в Европа, като парадоксалният факт показва, че в малката страна на всеки 100 човека има 157.3 абонати на GSM-услуга. Ако трябва да сме честни, в 14 от общо 30-те държави има повече абонати отколкото е населението на страната. Това е така заради все по-разпространения навик, хората да ползват по няколко телефона с различни SIM-карти, за да говорят по-евтино с познатите си ползващи конкурентен на техния абонаментен план.

Отделно, бързото развитие на бизнеса с предплатени SIM-карти също допринася за изкривяване на показанията. През 1997 г., едва 4% от всички абонати са използвали предплатени услуги, а през 2005 г. техният процент вече надхвърля 42%. Това също е фактор, понеже една SIM-карта се брои за активен абонат 1 година след първия проведен разговор, без значение дали е „празна" или дори изхвърлена, а собственикът й вече ползва нова такава и статистиката го брои отново.

Южна Корея и Япония пък са единствените държави от изследваните, в които абонатите на мобилна услуга ползващи мобилен телефон от трето поколение (3G) са повече от тези ползващи стария стандарт (G2).

В България положението е не по-различно. У нас М-тел вече може да се похвали с над 4,5 млн. абоната* (предплатена услуга плюс клиенти на договор), Глобул се нарежда на второ място с около 3,5 млн. абоната*, а Вивател, които стъпиха последни на нашия пазар декларират 700 хил. абонати в края на 2006 г. (близо 1 млн. в момента*). Заедно трите мобилни оператора имат около 9 млн. абоната при население на България от 7.7 млн. души.

* Данните са на база изчисления от минали периоди.