Азиатските капиталови пазари се покачиха за първи път от шест дни, повлияни от силното представяне на минните компании и японските производители на електроника. Рекордните цени на стоките и поевтиняваща йена, ограничиха опасенията на инвеститорите, че слабото икономическо развитие ще засегне печалбите на компаниите.

Японската компания Mitsubishi покачи рязко на борсата в Токио, а минната компанията BHP Billiton поскъпна на австралийския капиталов пазар с оглед по-високите цени на петрола, златото и медта. Износно ориентираната компания Nintendo успя да върне доверието в ценните си книжа, след поевтиняването на йената и повишените очаквания за по-добър процент на печалбите.

„Акциите бяха силно подценени през последната седмица, така че бе нормално да наблюдаваме връщане на инвеститорското доверие към пазара", коментира японски анализатор пред Bloomberg. „Цените на стоките ще продължат да са много високи, което ще подкрепи някой азиатски компании", продължава той.

Регионалният индекс MSCI добави 1.6% и приключи със стойност от 143.60 пункта. През последната седмица, индексът успя да изгуби общо 5.5%, което сумарно му определя загуба от началото на годината в размер на 10%. Японският индекс Nikkei се покачи с 1.9% тази нощ до 13 215.42 пункта, след като йената падна спрямо долара. Всички останали азиатски индекси приключиха на зелено с изключение на Нова Зеландия.

Рекордните цени на стоките подкрепиха и американските борсови индекси вчера, като широкият S&P500 затвори с повишение от 0.5%, а индустриалният индекс Dow Jones увеличи стойността си с 0.3% до 12 254.99 пункта. Индексът за активността в сектора на услугите, който беше по-висок от предварителните очаквания, логично даде тласък на американските акции. Подновените очаквания за скорошно разрешаване на проблемите с облигационния застраховател Ambac също бяха в полза на възходящото движение.

Петролът направи шеметно рали след отказа на ОПЕК да увеличи дневните добивни нива и заради неочакваното понижение в запасите на петрол и горива в САЩ. Само за няколко часа „черното злато" поскъпна с 5.5% до рекорден връх от $104.95 за барел. В момента суровината се котира на $104.45 пункта, а златото се покачва все по-близо до четирицифрените стойности, разменяйки се при ниво от $989.40 за трой-унция.

Минути преди началото на европейската търговия, фючърсите на повечето континентални индекси бяха нагоре, което е сигнал за продължаване на доброто представяне от вчерашната сесия. Родната ни фондова борса започва деня с нов негативен тласък, а търгуваните обеми наближават 1.3 млн. лв. през първите 30 минути.