Европейските фондови пазари отварят предпазливо и малко под техните тримесечни върхове след общия риск-апетит на инвеститорите на глобалните финансови пазари в следствие на рязкото понижение на опасенията за предстояща военна офанзива срещу Сирия и в резултат на последната серия добри икономически данни в световен план и в частност данните от началото на седмицата от Китай, коментира finance.bnr.bg.

Снощната реч на американския президент Обама засили надеждите за дипломатическо решение на кризата в Сирия, след като той обеща да проучи предложението на Русия за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол и каза, че е поискал от Конгреса на САЩ да отложи гласуването на резолюция, разрешаваща използването на американска военна сила в конфликта.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се колебае около вчерашното ниво на затваряне, когато индексът се повиши с 1,3%, немският индекс Dax се повишава с 0,1%, френския CAC40 се понижава с 0,3%, а британския FTSE100 се повишава с 0,1%. Този плах старт на европейските борси обаче е на фона на вчерашното солидно възходящо рали на европейските пазари на акции, последвано от добро повишение на фондовия пазар на Уолстрийт и днешното поредно поскъпване на акциите на регионалните азиатски борси.

Вчерашната новина, че Сирия е съгласна да приеме предложението на Русия и сигналите от САЩ, че Обама също е склонен за разрешаване на сирийската криза по дипломатически път доведе до силно възходящо движение на европейските акции, като индексът DAX скочи с 2,1%, френският индекс CAC40 с 1,9%, а британския FTSE100 се повиши с 0,8%.

Инвеститорският ентусиазъм се пренесе и на Уолстрийт, където индексът DJIA затвори с повишение от 0,85%, широкият индекс S&P500 се повиши с 0,73%, а технологичният индекс Nasdaq с 0,62%, въпреки че обявените нови модели на мобилни телефони iPhone на компанията Apple изглежда разочароваха част от пазарните участници и ограничиха поскъпването на акциите от технологичния сектор.

През днешната търговия азиатските борси също отбелязаха поредно, макар и слабо повишение, като японският индекс Nikkei затвори с повишение от 0,01%, китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0,18%, корейският индекс Kospi с 0,49%, а австралийският индекс S&P/ASX 200 скочи с 0,64% до 5234,4 пункта, доближавайки петгодишния връх от средата на месец май около 5249,6 пункта.

След вчерашния солиден спад, днес цените на стоковите борси опитват известна стабилизация. Фючърсите на американски лек суров петрол в доставка през октомври се понижават с 0,34% към 107,02 долара за барел (след вчерашен спад с цели 1,95%), а на петрола тип брент се повишават с 0,17% към 111,44 долара за барел (след вчерашен спад с 1,9%).

Фючърсите на златото с доставка декември се повишават плахо с 0,23% към 1367 долара за тройунция, но след вчерашен спад с 1,7%, а фючърсите на среброто поскъпват с 0,6% към 23,16 долара за тройунция, следвайки вчерашния солиден спад от около 2,5%.

Днес вниманието на инвеститорите отново ще остане насочено към новините около сирийската криза, но интерес ще представляват и важните данни за пазара на труда и безработицата във Великобритания (от 11:30 ч.).

След 12 часа ще се очакват и резултатите от аукциона за краткосрочни дългови книжа на Италия (тримесечни и 12-месечни книжа) на фона на продължаващите опасения за стабилността на крехкото коалиционно правителство на премиера Енрико Лета след започналите дебати в специалната комисия на Сената относно евентуалното изгонване на Силвия Берлускони от парламента. И днес не се очакват значими икономически данни от САЩ, като интерес ще представляват само данните за бизнес запасите на едро (от 17 ч.).

Въпреки солидния риск-апетит на фондовите борси около "позитивните" новини за възможно мирно разрешаване на сирийската криза, инвеститорите би трябвало да бъдат по-предпазливи преди ключовото заседание на Федералния резерв на САЩ през следващата седмица (на 17-и и 18-и септември), тъй като все още се очаква Фед да обяви първо понижение на програмата за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец, макар че повечето прогнози са за умерено понижение с 10 млрд. долара.