Бюджет 2007 не бива да бъде подкрепен, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов по време на парламентарните дебати за първото четене на проектобюджета за 2007-ма.

По думите на Костов първият европейски бюджет за България почива на една неистинска основа и е подценено изпълнението на приходите за следващата година, съобщи News.bg.

Сблъскваме се с едно постсоциалистическо наследство, което МФ ще отстоява, смята лидерът на тъмносините и допълни, че бюджета, предложен от МС, не постига заявените приоритети.

Според него след 1 януари България ще плати повече членски внос, отколко ще усвои след присъединяването си в ЕС.
Костов е категоричен, че бюджет 2007 няма да позволи модернизиране на образованието, здравеопазването и структурите на МВР.
Няма да има устойчив икономически растеж, категоричен бе Иван Костов и допълни, че в бюджетната програма няма идея за европейска инфраструктура.

Няма да има развитие на човешкия капитал, заяви още лидерът на тъмносините.
Според него бюджет 2007 „не прави никакво усилие" да изведе България на пътя на решаване на най-тежките й проблеми.

Лидерът на социалдемократите и депутат от Коалиция за България (КБ) Николай Камов заяви от своя страна, че предложеният от МС бюджет драстично се отклонява от обещанията, дадени от КБ пред избирателите преди парламентарните избори.
Той подчерта, че проектобюджетът не е бил обсъден в Коалиция за България.

Според Камов Бюджет 2007 е пример за тясна консервативна политика - крайно ограничаване на средствата за образование и здравеопазване.

Г-н Костов е привърженик на дясна консервативна политика, така че не виждам причина да не подкрепи бюджет 2007, посочи още лидерът на социалдемократите.

Управляващата коалиция заслужава сериозни поздравления за финансовата политика, която прие тази есен.
Това каза зам.-председателят на НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев.

Той подчерта, че бюджет 2007 ще гарантира бързото повишаване на качеството на живот и допълни,ч е повечето рискове, които могат да се очакват през следващата година могат да дойдат единствено от ДДС.

Според него с бюджета за следващата година се поставя началото на сериозни реформи в една от най-чувствителните сфери - образованието.

Заложено е увеличаване на заплатите на учителите и стимулиране на учителския труд.
Реформите могат да доведат до позитиви, каза още Велчев, и допълни: „Имаме защо да сме оптимисти на прага на членството в ЕС".

Припомняме, депутатите гласуваха днешното заседание да продължи, докато не бъде изчерпана точката от дневния ред, включваща обсъждането и гласуване проектобюджета на първо четене.
Според схемата на председателството парламентарните групи и независими депутати имат право общо на 265 минути за изказвания.