Морето поевтиня наполовина, пресмята „Монитор"

Цените по морето се сринаха и вече има случаи, когато в разгара на сезона хотелиери предлагат до 50% намаление, научи "Монитор". Около половината от легловата база по брега е празна и хотелиери са принудени да смъкват цените.

Броят на чуждестранните туристи у нас е намалял с близо 4 % от началото на годината и хотелите по родното Черноморие в момента са почти празни, каза председателката на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.

Бягат туристите от Македония, Сърбия и Черна гора вероятно заради въвеждането на визи за тези три страни. Дошлите от там са около 80 % по-малко от миналата година. В този процент обаче били включени и куфарните търговци. Затова било трудно да се прецени с колко точно е намалял туристопотокът от съседните държави заради визите, обясни Крушкова. Съгражданите ни от ЕС обаче са с над 30 на сто певече, а бившите братя руснаци - с 16 % над потока от миналата година. Въпреки това е утопия да се смята, че е възможно този сезон да бъде запълнена легловата база, произнесе присъдата си Крушкова.

Като огромен проблем се очертавала категоризацията на базата и решение засега не можело да се намери. Затова много често туристите бивали подвеждани особено при резервации по Интернет. Това вдигало рязко рекламациите и имиджът на редица, при това нови хотели падал, научи още "Монитор". Категоризацията на обекти по морето е изпаднала в дупка, заради непрекъснато откриване на нови заведения и хотели и острия недостиг на служителки в агенцията. Причината била повече от радостна - голяма част от чиновничките забременели и излезли в отпуска по майчинство, оплака се шефката на ДАТ.

Крушкова отказа коментар на скандала, който се развихри сред големите туроператори, след като петима членове на Националния борд по туризъм напуснаха и поискаха финансова ревизия на председателя Георги Гергов. Тя трябвало да установи как са харчени парите им от членски внос. Крушкова определи изказванията на заместника й Христо Христов, че не си вършела работата като опит да направи вътрешен преврат в агенцията.

Големите хотели пустеят

Туроператорските фирми търсят хотели около 130 легла, защото обикновено това е броят на туристите в чартърните полети до България, твърдят специалисти от бранша. Така на водачите на групите не се налага да разпределят летовниците от една група в няколко по-малки хотела.

Вече няма интерес към малките семейни хотели, защото част от тях са градени по времето на социализма, имат един санитарен възел на етаж и не отговарят на съвременните изискванията.

Най-голям интерес от страна на туристите има към хотелите на първа линия. Повечето от западните летовници у нас държат около хотела да няма заведения, от които цяла нощ да се чува силна музика.

Блокирани са куп данъчни облекчения за фирмите, съобщава в. Сега.

Потърпевши са инвеститорите в общини с висока безработица

Няколко данъчни облекчения за фирмите, свързани с корпоративния данък и ДДС, не действат вече седми месец, стана ясно на семинар на финансовото министерство. Причината е, че те се водят "държавна помощ", а от 1 януари всяка схема за държавна помощ трябва да се одобрява от Еврокомисията.
България е поискала разрешение от Брюксел, но още не е получила отговор. От 2 до 18 месеца минават, докато еврочиновниците излязат с решение по въпроса. "София не можеше да се обърне към ЕК преди 1 януари 2007 г. , защото това са "нови" държавни помощи по силата на договора за присъединяване", обясни Пламен Василев от МФ.
Фирмите, които са започнали производство в общини с безработица над 35% от средната за страната, имат право на нулев данък върху печалбата. Но за разлика от предишни години, когато държавата им преотстъпваше налога, през 2007-а те ще трябва да внасят авансово данъка всеки месец. Това гласи указание на финансовия министър Пламен Орешарски, което на практика временно отменя данъчното облекчение. От него се разбира, че фирмите ще могат да си върнат парите едва когато се получи официално "да" от Брюксел. МФ щяло да оповести новината на сайта си.
Одобрение от ЕК се чака и за друга форма на държавна помощ - намалението на данък печалба с 10% от стойността на придобитите активи за фирми, инвестирали в общини с 50% по-висока от средната безработица. Отстъпката за кооперациите - 60% от данъка, също е временно замразена.
И фирмите, реализиращи големи инвестиционни проекти - над 10 млн. лв., над 50 нови работни места и срок от 2 години, не могат да се възползват от специалния ред за начисляване на ДДС при внос от трета страна. Според закона те би трябвало да могат сами да си начислят налога и митничарите да допуснат вдигането на стоката, без данъкът да е ефективно внесен.
На практика блокирано е и преотстъпването на половината данък печалба за период от 10 години на компании, които са инвестирали над 5 млн. долара и са създали поне 100 нови работни места в райони с висока безработица.
ПРАГОВЕ
Разрешение от Брюксел не е необходимо, ако за последните 3 години, включително текущата, фирмата е получила държавна помощ под 200 000 евро, стана ясно на семинара. Когато помощта е фискална, например данъчно облекчение, този праг е по-рестриктивен - 200 000 лв. Ако прецени, че няма да надхвърли 200 000 лв., предприятието може и да не внася данъка. Но ако прескочи летвата, данъкът й става изискуем от 1 януари и фирмата подлежи на санкция.

Фондовете за втора пенсия донесоха над 9% доходност, продължава ежедневника.

Фондовете за втора пенсия донесоха доходност от 9.17% средно на годишна база, показват данните на Комисията за финансов надзор към края на юни. Най-добре отново се представят фондовете на "Химимпорт" - "ЦКБ Сила" с 15.47% и "Съгласие" с 12.13%. "ЦКБ Сила" има близо 6% пазарен дял, а "Съгласие" - около 19%. На трето място по доходност за последните 24 месеца при универсалните фондове е "ДЗИ" - с 11.44%, който обаче има най-малък пазарен дял.
Доходността на фондовете за трета пенсия, които са доброволни, е малко по-висока - 9.69% средно. Най-добрият постигнат резултат е 15.5%, а най-ниският - 8.26%. Фондовете на осигурените с първа и втора категория труд са донесли средно 9.67% доходност. Най-много ще зарадва осигурените "ЦКБ Сила" - с 14.78% доходност, а най-малко - "Алианц" - с 6.85%.

60 млн. лв. загуби заради миньорските стачки, пише в. Дума.

Ако миньорите в "Марица-изток" започнат ефективни стачни действия, режим на тока няма да има, но страната ни ще търпи загуби от 50-60 милиона лева на седмица. Това каза вчера заместник-министърът на икономиката и енергетиката Йордан Димов. По думите му, в момента електроенергийният системен оператор към НЕК подготвя енергиен баланс, който предвижда разтоварване на централите от комплекса "Марица-изток" и тяхното компенсиране в други производствени мощности. Спирането на 200 мегавата в "Марица-изток" може да бъде компенсирано с натоварване на топлоцентралите във Варна, Русе, Бобов дол и пестеливо натоварване на ВЕЦ-ове,посочи Димов. Според него евентуален недостиг може да се компенсира и с авариен внос от съседни страни, но при по неизгодни условия. Заместник-министърът отбеляза, че спиране на топлоцентралите в "Марица-изток" ще доведе до незабавно прекратяване на износа на ток за съседните страни, което може да предизвика и международен скандал.
Няма опасност от хиперинфлация заради по-високата цена на електроенергията, по която НЕК продава на големите предприятия от началото на този месец, прогнозира още Димов. Според него може би е трябвало предварително да се състоят разговори с представители на големите компании, за да бъдат те подготвени за поскъпването на тока. Парламентарната комисия по енергетика не разгледа на днешното си заседание проекта за налагане на мораториум върху новите цени на тока от 1 юли, заради отсъствието на вносителите.

Първата частна поща отвори станция в София, коментира в. Дневник

Близо половин година, след като взе лиценз за оператор на универсална услуга, частната българска поща Т-Post отвори първата си станция и започна да предлага услугите си. "Забавихме се малко, защото изчаквахме Комисията за регулиране на съобщенията да одобри цените ни, а това стана преди месец", обясни председателят на борда на директорите на "Тип-топ куриер" Лъчезар Капарашев. Дружеството е собственик на търговската марка Т-Post , под която ще се предлагат пощенските услуги. В новооткрития център в кв. "Младост" са инвестирани около 500 хил. лв., осигурени чрез банков кредит, каза още Капарашев. До два месеца ще бъде отворена втора станция в София, която ще се намира в кв. "Надежда". През тази година операторът ще работи по разширяването на мрежата си от пощенски станции още в Пловдив, Благоевград и Сливен, като броят на точките му трябва да достигне дванайсет. Според лиценза първият етап от развитието на новия оператор приключва в края на 2008 г. и тогава той трябва да разполага с центрове в 48 селища на страната. Универсалната пощенска услуга, която Т-Post предлага, включва приемането и доставката на писма от 10 г до 2 кг, на малки пакети също до 2 кг, на пощенски колети с тегло до 70 кг, печатни произведения до 5 кг, парични преводи, пряка пощенска реклама.

Най-многобройните писма са с тегло до 51 г. Те обаче попадат в т.нар. резервиран сектор, в който сега работят единствено "Български пощи". Цената на едно обикновено писмо от 20 г според тарифите на пощите е 55 ст. Новите оператори на универсална пощенска услуга като Т-Post имат право да приемат писма под 51 г, но засега според тарифите, одобрени от регулатора, не могат да предложат цени, по-ниски от 1.37 лв. Това прави услугата им неизгодна за клиентите. Тази ситуация ще се запази до януари 2009 г., когато ще падне монополът на "Български пощи" и ще започне либерализацията на сектора. Тогава по подобие на БТК и пощите ще бъдат задължени по закон да отворят достъпа до крайните клиенти, като допуснат конкурентите си до мрежата си от пощенски станции в страната.

Най-евтиното писмо с тегло 51 г, което ще пътува като обикновена пратка на Т-Post, ще струва 70 ст. и ще се доставя за три дена. Конкурентът "Български пощи" пренася писма с тегло 51 г за 65 ст.

Според експерти в пощенския сектор операторът монополист е предложил неизгодни условия за достъп до мрежата си. Неговите цени ще бъдат регулирани от КРС чак през 2009 г. Засега само "Български пощи" поддържа мрежа от станции и в селища с под 800 жители. Затова тя получава всяка година държавна субсидия от около 1 млн. лева като компенсация за това, че предоставя услуга при неизгодни условия.