Заместник - директорът на Китайската народна банка, цитиран от Агенция Франс Прес с позоваване на Китайското списание за ценни книжа, е заявил, че централната банка на страната е склонна да разреши на чуждестранни компании и международни организации да издават деноминирани в юани бонове в Китай.

Надзорните власти нямало да отхвърлят подобни предложения от институции регистрирани в Китай, стига компаниите да развиват легитимни бизнес дейности.

Чуждестранните компании и международните организации в настоящия момент трябва да трансферират валутата си в Китай от чужбина, когато се нуждаят от капитал за местни инвестиционни цели. Засега Световната банка и Азиатската банка за развитие са двете чуждестранни организации, на които е разрешено да издават деноминирани в юани бонове в Китай.

Разрешавайки на чужди компании да набират фондове на територията на Китай, ще се облагодетелства и развитието на китайската икономика, посочил е китайският финансист.

Също така е посочено, че текат подготовките за създаване на Държавна валутна инвестиционна компания; дружество, за което се предполага че ще има достъп до огромните запаси от чуждестранна валута на Китай. Част от новата компания ще бъде  инвестиционното поделение на централната китайска банка Central Huijin.

Официалното лице от Китай е отхвърлило опасенията, че новата структура ще оказва прекалено голямо въздействие върху пазара на американски съкровищни бонове, признавайки, че част от нарасналите валутни резерви на Китай ще бъдат инвестирани в не-доларови активи. Анализатори оценяват, че делът на U.S. Treasury боновете във валутните рерзерви на Китай сега са до 60%.