Нефтеният картел ОПЕК е повишил обемите добиван петрол с 385 хиляди барела дневно през юли, като добивът за денонощие е достигнал 30,5 милиона барела. Това се казва в отчета на Международната агенция по енергетика от днес, цитиран от Bloomberg.

Повишението на производството не е свързано с решение на ОПЕК, а с пускане на спрени производствени мощности в Ирак и Нигерия.

Както коментира Gulf Times, ОПЕК няма „необходимостта" да повишава произвеждания обем нефт през септември. Обаче в същото време от началото на август ОПЕК заявява намерение силно да увеличи геолого - проучвателните дейности.

Обемът на производството на нефт от страните, които не са членки на ОПЕК, през 2007 и 2008 година ще възлезе съответно на 50 и 51 милион барела дневно, пише lenta.ru.

През юли, независимо от увеличаването на добива с 1,1 милиона барела дневно, предлагането на нефт бе 85,3 милиона барела дневно. Това е с почти три милиона барела по-малко от обемите на търсенето.

По данни на МАЕ, през четвъртото тримесечие търсенто в света ще спадне само със 100 хиляди барела дневно до 88,05 милиона барела. През 2008 година този показател ще се увеличи с 2,5% до 88,18 милиона барела дневно.

Докладът на МАЕ от миналия месец бе една от причините за достигане на историческия максимум в цените на петрола до $78,77 на NYMEX. Напомняме, МАЕ е замислена като антипод на ОПЕК и трябва да защитава интересите на страните - вносителки на петрол.