Няма нищо по-хубаво от това една страна да постигне националната си цел, заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по повод вчерашния доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния.

Той подчерта, че присъединяването е било цел на страната ни дълги години и България е платила цената за постигането на тази цел.

Интеграцията в Европейския съюз не приключва с датата за присъединяване, а започва истински от този момент нататък, категоричен бе министър Кабил.

Той каза още, че е удовлетворен от обективния доклад на Европейската комисия, който по думите му отразява напредъка на страната ни в критичните области.

Според земеделския министър важните изводи от доклада са, че в областта на земеделието няма да има мониторинг, но „дори и да имаме, това не ни притеснява". Партньорските проверки ни помагат и ни обогатяват, допълни Кабил.

Той припомни, че в мониторинговия доклад на ЕК от май, тя е посочила 2 области, будещи сериозно безпокойство по глава „Земеделие" - изграждането на Интегрирана система за администриране и контрол, Системата за идентификация на земеделските земи и лудата крава и унищожаването на странични животински продукти, както и изграждане на нов екарисаж по програма ФАР.

Изграждането на Разплащателната агенция върви успешно, подчерта министър Кабил и допълни, че е прието законодателството за създаването й.

Земеделският министър каза още, че вече е назначен и обучен необходимият персонал от 600 служители, осигурени са и финансовите средства.

Фирмата, избрана за извършване на одиторската проверка за съответствие с критериите за акредитацията и сертификацията й, трябва да изготви предварителен доклад до 15 ноември тази година. Нихат Кабил обясни, че до 15 декември одиторската фирма трябва да представи окончателния си доклад.

Той съобщи още, че при разговор с комисаря по земеделието Фишер Бойл е заявил, че българската разплащателна агенция ще получи условна акредитация. По думите на земеделският министър това дава право на агенцията да работи в определени области на базата на одитен доклад, който ще посочва в кои области трябва да се работи по-усилено.

По отношение на системата за идентификация на земеделските парцели е преодоляно забавянето, съобщи още Нихат Кабил. Той каза, че 96% от територията на страната е покрита със самолетни снимки.

Оставащите 4% незаснети територии обхващат минимално количество земеделски площи, основно по границата с река Дунав, поясни Кабил.

Той обясни, че към момента страната разполага с покритие от 68% на територията на страната с ортофотокарта, като бе категоричен, че този процент нараства всеки ден.

По думите на Кабил към 15 октомври тази година МЗГ ще разполага с ортофотокарта  на цялата страна.

С цел по-успешното идентифициране на земеделските парцели МЗГ, стартира информационно-разяснителна кампания за обучение на земеделските стопани, заяви още той.

Той бе категоричен, че продължават усилията за бързото приключване на проекта по програма ФАР за изграждането на нов екарисаж, който най-вероятно ще бъде готов през 2008 година.

Кабил поясни, че по проекта са кандидатствали 3 консорциума.
Предстои да бъде избран 1 от обсъжданите 5 терена за нов екарисаж, допълни земеделският министър.