Френският парламент днес окончателно прие проекта за закон за енергетиката, според който ще се приватизира държавната компания Gaz de France.

Приватизацията на Gaz de France се отчита като необходим етап в предстоящото сливане на държавната компания с  частната Suez.

Този проект беше прокаран през февруари от премиера Доминик Дьо Велпен, за да се предотврати покупката на контролния пакет акции на Suez от италианската компания Enel.

Сливането на Gaz de France и Suez ще доведе до създаването на най-голямата в Европа газова компания и петата в света по производство на електроенергия.

Лидерите на профсъюзите в страната обаче смятат, че сливането ще доведе до рязко покачване в тарифата на газта за потребителите и че приватизацията на Gaz de France означава "отказ от национален суверинитет" и "заплашва енергийното бъдеще на Франция".

Докато в парламента се обсъждаше този проект, по улиците на Париж излязоха хиляди демонстранти против закона.

В хода на демонстрациите имало сблъсъци между протестиращите и силите на реда, които отказаха да допуснат противниците на закона в зоната на парламента.

Предстоящото сливане предизвика и доста забележки от страна на ЕК, вследствие на които двете компании се принудиха да направят съществени промени в проекта.

Приетите текстове вклиняват във френското право директивите на ЕС за свободен конкурентен пазар в сферата на енергетиката от 1 юли 2007 г.