Изглежда проблемите, които световната финансова криза ще причини на Русия, ще излязат извън дискотеката на руската борса. По информация на вестник Комерсант, с разпореждане на ръководството на средната по размер банка „Глобекс", от вчера е отнета на клиентите на банката възможността за предсрочно закриване на депозит. 

По капитали Глобекс заема 31 място сред руските банки. Това е първата руска банка, предприела толкова остри мерки за предотвратяване на изтичането на средства от влоговете на гражданите. Но тъй като има широка депозитна база, а решението на банкерите не вещае нищо добро, това може да се окаже третата руска банка (след Связбанк и КИТ Финанс), която ще трябва да бъде спасявана от държавата. 

Камбаната е ударил клиент, който е пожелал да изтегли парите от влога си предсрочно и е подал съответното заявление в един от клоновете на банката в Москва три дена предварително. Било му е отказано с позоваване на вътрешен документ, а после все пак му е било разрешено, но с удържане на 15% комисионна. 

Новото правило е било потвърдено след проверка на руските журналисти. От банката плащат сумите, дължими на клиенти по срочни влогове с приключил срок, както и дължимите лихви. Но заради „ажиотажното търсене от страна на вложителите", които искат да прехвърлят парите си в контролираните от държавата ВТБ и Сбербанк, предварителното изтегляне на влогове е спряно. 

Всъщност Глобекс са спрели да обслужват и дебитните карти, по които се превеждат заплати. при проверка на четири парични автомата на банката, нито един не е работел.  Във вторник Глобекс не са обслужвали и плащанията в системата Western Union. От централата са обяснили случващото се с „технически смущения". От Western Union са заявили, че не знаят да има някакви технически трудности.

Коментарът на агенция Ройтерс: много от руските банки се затрудняват заради недостига на ликвидност и невъзможността да се рефинансират на глобалните капиталови пазари. Болезнени са спомените от загубите на спестяванията на гражданите през 1990те.

По информация на вицепрезидента на Глобекс, от 1 октомври досега банката вече е загубила 15% от влоговете на свои клиенти - 3.5 млрд. рубли или почти $135 млн. През септември са изтеглени 6 млрд. рубли. Сега са останали около 20 млрд. рубли във влогове. В срок от пет дни всички плащания на банката ще бъдат възобновени, постигната е договореност за помощ от страна на Газпромбанк.

Руски водещ експерт пояснява: сега живеем по законите на предкризисните времена. Ако изтеглянето на средства стане масово, колкото и средства да се привличат, дупката в баланса ще расте. От юридическа гледна точка действията на банката противоречат на Гражданския кодекс. В тази ситуация вложителят може да се обърне към съда с иск за нарушаване на условията на договора и да поиска връщането на средствата с лихвата.

Анализаторите твърдят: Глобекс е нямал друг шанс освен да наруши закона, тъй като има небалансирана структура на активите и пасивите. Банката е насочвала парите от влоговете на гражданите за кредити на компании от сектора на недвижимите имоти, които са най-големите потърпевши в момента. Глобекс може да разчита на помощ от държавата: банкрут на толкова голям играч точно в този момент означава масова паника и френетично теглене на влогове от всички банки, освен ВТБ и Сбербанк. Колапс на банковата система.

От другата водеща руска бизнес медия Ведомости разказват, че от началото на седмицата работници на Централната банка звънят регулярно в търговските банки и търсят данни за сметките на физическите лица и тяхната динамика за деня. Според запознати, досега информацията се е предоставяла веднъж месечно и никога от ЦБ не са настоявали за нея по телефона.

Очевидно централната банка се страхува от паника сред банковите вложители в Москва. Но по-рано подобна паника е имало и в други региони на Русия. Например в юли на остров Сахалин от една банка в рамките на пет дни са изтеглени 158 млн. рубли от граждани, което е предизвикало „остър дефицит на ресурси" в този отдалечен край на страната. Друга банка на Сахалин посочва, че трябва да зарежда банкоматите по два пъти дневно, тъй като в рамките на 24 часа там се теглят по 12 млн. рубли. Вина носят слуховете за банкрут, които с провокирани от неизвестни в интернет.

По данни на оборотните ведомости за септември, отток на влогове се наблюдава във всички частни банки на Русия сред водещите 10. Средното значение е 2,8-5,7%, а при Росбанк отливът достига 14,6%. В същото време държавните банки са получили допълнителни 13 млрд. рубли депозити. Информирани лица твърдят, че през октомври този процес продължава. Може да се наблюдава и забавяне на кредитирането.