Очаква се до юни месец Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да финализира проверките на енергоразпределителните дружества - ЧЕЗ, E.ON и EVN, съобщава радио Дарик.

"Очакваме с интерес резултатите", коментира министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. В момента от проверките пристигали данни, но те не били достатъчни, за да се направят изводи.

Припомняме, че одитът беше провокиран от правителството заради съмнения за ощетяване на държавата и завишени цени на електроенергията, която достига до крайния потребител.

На въпрос дали ДАНС прави "опознавателни срещи" и с другите лектроразпределителните дружества, както направиха с EVN на 13 април, Трайков отговори: "Говорете с тях".

Според министър Трайков от ДАНС "опознават всичко, каквото им е необходимо, за да съставят мнение за себе си, като изрично казват, че това не е презумпция за виновност". В момента има повишен интерес по тази тема, така че има и повишен интензитет на събиране на информация по въпроса.

Относно аутсорсваните дейности на електроразпределителните дружества, министър Трайков каза, че това е добра практика, ако се прави, за да бъде услугата по-евтина. Затова и проверката на ДКЕВР трябва да покаже каква е целта на възлагането на тези дейности на външни изпълнители - икономическа ефективност или друга.

На въпрос дали е голяма сумата, която плащат електроразпределителните дружествата на подизпълнителите, енергийният министър Трайчо Трайков отговори: "Съвременният бизнес е много по-сложна работа от това да броиш фасула и да заковаваш пирони, това са много интереси и процеси, глобални вериги за доставка".