Земята и сградите на бившата кожарска фабрика "Приста" ще бъдат предложени за продан на явен търг, съобщи ruseinfo.net.

Преди 4 - 5 месеца имотът бе закупен от русенската компания "Ри С", която организира наддаването. Според президента и Румяна Стойчева търгът ще бъде насрочен някъде през април. Така изоставените от години производствени мощности ще отидат в ръцете на заинтересовани собственици, които да развиват реален бизнес.

В момента последните останали машини и скрап от фалиралата още през 2003 г. фабрика се изнасят и помещенията се разчистват, подготвяйки се за продажба. Става въпрос за терен от 60 дка и сгради със 70 - 80 000 кв. м. разгъната площ.

Според Стойчева във фирмата вече има 7 - 8 запитвания за различни части на фабриката, както и интерес за закупуване на целия имот, който да се превърне в логистичен център. Тя бе категорична, че "Р и С", чиято основна дейност е търговия с платове, няма да използва терена за собствен бизнес, а предпочита да го препродаде.

Русенската фирма обаче възнамерява да запази базата на "Приста" в лесопарк "Липник" и да го превърне в частна детска градина. Идеята е децата в нея да остават за цяла седмица - услуга, каквато в момента не се предлага никъде в Русе. Предстои ремонт и преоборудване на помещенията, които ще приключат вероятно през август. "Р и С" вече построи една детска градина в Русе - зад популярния "блок на борците".

Някогашната кожарска фабрика "Приста", която в най - добрите си години е осигурявала работа на над 200 човека, е спряла да функционира преди пет години, след като не е устояла на масирания внос на евтини кожи и обувки от Китай. Тогавашният собственик Димитър Тодоров е оставил дружеството с над 12 млн. лева дългове.