На проведеното общо събрание на акционерите на "Каолин" АД бе взето решение за увеличение на капитала чрез първично публично предлагане на акции. Емисията на акции ще осигури финaнсиране на амбициозната инвестиционна програма на компанията в следващите 3 години, която включва както развитие на основните производство в страната, така и продължаване на експанзията на "Каолин" в региона на Югоизточна Европа.

Акционерите оторизираха управителните органи на дружеството да увеличават капитала чрез първично публично предлагане на акции. Така на практика може да се очаква, че около 20% от акциите на компанията ще се търгуват на Българска фондова борса.
Дружеството вече е регистриран емитент на борсата, тъй като през 2003 г. емитира петгодишен облигационен заем с номинал от 5 млн. евро.

"Каолин" е регионален лидер в сектора на индустриалните минерали за производство на стъкло, керамика, строителство, пълнители и др. Основните находища, които експлоатира дружеството са за каолини, кварцови пясъци, варовици, доломити и др. Компанията оперира пряко или чрез дъщерни структури 12 находища на територията на страната и 8 преработвателни фабрики, както и 5 находища и 2 преработвателни фабрики в Сърбия.

През настоящата седмица "Каолин" АД получи разрешение да придобие 92%от акциите на "Огнеупорни глини" АД, гр. Плевен - компания специализирана в производството на глини за керамичната и огнеупорна промишленост.

През август тази година "Каолин" АД, чрез дъщерното си дружество "Каолин Азов" ООД спечели концесия за едно от най-големите находищана кварцов пясък в Украйна, разположено в Запорожка област. В началото на ноември 2006 в същата област дружеството придоби и правата да проучва и експлоатира едно от най-перспективните каолинови находища в Украйна - "Первозвановское" със запаси от над 80 млн. т.

В момента компанията преговаря за покупки на други компании и инвестиции на зелено в почти всички съседни страни.

Съобразно съобщените от дружеството прогнозни финансовирезултати за 2006 г. консолидираните продажби на компанията ще възлязат на над 90 млн. лв.

По настоящем основния акционерв "Каолин" е "Алфа финанс холдинг" АД, който обединява над 20 български компании и развива дейност в областта на индустрията, недвижимите имоти, комуникациите и финансовите услуги.