Най-големите фармацевтични компании, сред които и гигантът GlaxoSmithKline, включен в индекса FTSE 100, не успяха да стигнат до сключване на формално споразумение за доставка на животоспасяващи лекарства за болни от HIV и СПИН в най-бедните и засегнати страни, предава днес The Independent.

Споразумението бе разработвано от три години. С водещите в областта компании преговаряше организацията ICEM (Международна федерация на трудовите съюзи в химичната, енергийната, минната и общата индустрии), която наброява 20 милиона члена в 400 свързани съюза по целия свят. Освен GSK, преговарящи компании са били Pfizer, Roche, Boehringer Ingelheim, Bristol Myers Squibb, Merck, Abbott Laboratories и Gilead Science.

Планът предвиждаше компаниите да осигурят висококачествени лекарствени и свързани продукти срещу HIV/СПИН на бедстващите хора в региона южно от Сахара, както и за други слабо развити страни. Цените не трябваше да включват печалба.

Освен това се визираше споразумение за лицензиране на патентни технологии, така че лекарствата да бъдат произвеждани на още по-ниски цени - което следваше да стимулира образователните програми, да намали бремето на заболеваемостта и да гарантира, че лекарствата няма да се пренасочват към страни, където могат да се продават нелегално.

Но генералният секретар на ICEM Фред Хигс съобщи, че преговорите са се провалили. Нито една от компаниите не е заявила изрично, че няма да подпише, но нито една не е потвърдила съгласието си. Хигс твърди, че инициативата, която е имала потенциал да снабди милиони хора с нужните лекарства, вече е „мъртва".

Ваксинотерапията и анти-ретровирусната терапия могат да удължат живота на засегнатите, но медикаментите и процедурата не е по възможностите на пациентите от бедните държави.

През годините, производителите на лекарства са отговорили на критиките и сега много от тях осигуряват евтини лекарства и позволяват родови копия на лекарства. Но някои активисти считат, че компаниите не са отишли достатъчно далеч. Те предупреждават, че вирусът е станал резистентен на анти-реторовирусите.

ICEM се надяваше да разшири обхвата и да формализира дейностите чрез едно централно споразумение.

От GSK считат, че съглашението звучи твърде общо и затова няма да бъде конструктивно, а от Roche смятат, че не са получили достатъчно информация.

Дирк ван Еден, директор на Abbott за СПИН политика и комуникация заявява, че компанията му осигурява анти-ретровируси в размер $500 за пациент в бедните държави и Африка, започвайки от 2002, така че не мисли, че формално партньорско споразумение е нужно.

Говорител на Boehringer заявява, че компанията осигурява безплатни лекарства чрез схеми като Viramune. Програмата възпрепятства пренасянето на HIV от майките на децата по време на раждане.

Във връзка с 1.12, световният ден за борба срещу HIV/СПИН, научихме, че за последната седмица новите регистрирани носители на вируса у нас са шестима.