През миналата седмица спекулативната преса върху житните котировки в САЩ и Евросъюза започна да отслабва. Сигнал за стабилизиране този път дойде от Европа, след като водещите анализатори потвърдиха мартенските прогнози за по-слаби зърнени реколти на Стария континент през маркетинговата 2015/16 година, коментират от fermera.bg.

Световният съвет по зърното в края на март сведе оценката си за общото производство на пшеница в ЕС до 147 млн. т, в сравнение с 155,6 млн.т реколтирани през 2014/15 година. В същото време организацията на европейските търговци със зърнени храни и маслодайни семена (COCERAL) прогнозира спад в производството на мека пшеница в границите на Съюза с близо 10 млн.т през 2015 г. - до 138, 6 млн.тона. Министерството на земеделието на САЩ (USDA) също допринесе за по-твърдото развитие на международните котировки. На 31 март американското земеделско ведомство изненада пазарните участници с по-ниски от очакваните данни за площите с пшеница в САЩ, което съвпадна с отчетите за влошеното състояние на посевите в пшеничния пояс.

Оповестяването на тези данни за пореден път рязко обърна вектора на ценовото развитие. На 2 април майският контракт пшеница затвори на борсата в Чикаго на равнище $197,05/т, в сравнение с $184,50/т на 26.03.15 година. Ценовото рали на най-голямата зърнена борса в света се отрази здравословно и върху котировките в ЕС.

В рамките на изминалата седмица мелничарската пшеница поскъпна на борсата в Париж с 5,25 евро, от EUR188,50/т до ЕUR 193,75/т за доставка през май. Към по-високите стойности от средата на март се върнаха и експортните котировки на мелничарското зърно в Западна Европа.

Данните за по-малко от очакваното редуциране на посевните площи за царевица в САЩ рефлектираха за поевтиняване на фуражното зърно в Щатите, но европейският пазар остана стабилен - EUR 163-164/т FOB Бордо и EUR179/г CPT Хамбург (EUR189/т FOB Бордо и EUR195/г CPT Хамбург - към 2.04.14 г.). Актуализираните прогнозни данни сочат значимо намаление на добива от царевица в ЕС през 2015/16 г. - до 66-67 млн.т, което е с 8-9млн.т по-малко, в сравнение с текущия сезон.

Експортните котировки на мелничарска пшеница в Русия и Украйна според търговски източници в момента гравитират към $205-210/т FOB дълбоководно черноморско пристанище.

Анализаторите са на мнение, че през близките дни зърнените пазари в САЩ и ЕС вероятно ще запазят голям ценови волаталитет предвид доминиращото влияние на фактора време и напрегнатата политическа ситуация в света.