Акциите в Токио в четвъртък поскъпнаха с 2.1%, възстановявайки се от спада до двугодишно дъно от миналия ден. Според агенция Reuters, закрепването на долара намали притесненията за рецесия в САЩ, но на неустойчивите пазари в Азия има все още много неизвестни.

Сектори, които през последните дни бяха прекалено разпродавани - като например южнокорейските брокерски фирми - също възвърнаха част от цената си. До затварянето в сряда индексът MSCI за Азиатско - тихоокеанския регион загуби 8.6% от началото на годината, което е най-лош старт на годината от 1998.

Анализаторите препоръчват на инвеститорите да се ориентират към акции от отбранителния сектор като телекомуникационни и инфраструктурни компании с цел предпазване срещу потенциалното разгръщане на изцяло бичи пазар.

Търговските стоки рязко поевтиняха през изминалата нощ. Виновни бяха страховете за забавяне на икономиката на света, водена от САЩ, с което се свързва и намалено търсене. Златото поевтиня от поставения в понеделник рекорд $914 за тройунция.

Европейските пазари леко се възстановиха след укрепването на долара снощи и брокерите очакват покачване на FTSE 100 с 19-22 пункта, на DAX с 18-22, на френския CAC с15-21 пункта.

Инвеститорите следят за минното поле Merrill Lynch. Американската банка ще съобщи какви резултати е постигнала през четвъртото тримесечие по-късно през деня.  Огромните загуби на Citigroup вкараха в паника азиатския пазар в сряда.

Също така се внимава за „показанията" на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке пред Конгреса на САЩ в четвъртък. Законодателите в САЩ са подготвили серия икономически стимули, а и се очаква намаляване на лихвите с половин процент в края на този месец.

Индексите: показателят MSCI за Азия и Тихия океан освен Япония се покачи с 0.2%, след като през последните пет сесии загуби 6.7%. Nikkei 225 спечели за пръв път от пет сесии, 2.1%. Днешната сесия бе волатилна, като в един момент индексът понижи с 1.4% до най-ниско значение от октомври 2005. Индексът на акциите на Южна Корея се повиши с 1.1%.

Но Шанхайският индекс .SSEC падна с 2.2%, след като в Китай бяха покачени задължителните изисквания за банкови резерви. Австралийските акции губят вече девети пореден ден, каквото не се е случвало от 12 години.

След като в сряда йената достигна връх от 2 и половина години спрямо долара, японската валута се върна до 107.35 йени за долар. Спрямо евро доларът се засили чувствително, тъй като данните за слабата икономика на САЩ разбудиха опасения как рецесията може да се пренесе и на Стария континент: едно евро сега купува $1.4660.

Засиленият долар понижи цената на златото до $881 за тройунция. Петролът леко поскъпна след сериозния спад в сряда. В азиатската търговия барел лек американски петрол струва $91.11.