Социалният министър Хасан Адемов благодари на всички, които са подкрепили бюджета. Той благодари и на опозицията за аргументите, след като бюджетът на ДОО за 2014 бе приет на второ чете на днешното извънредно заседание на Народното събраниеС, съобщи News.bg.

По повод замразяването на пенсионната реформа Адемов заяви:"тази нова политика не е без спор".

Според него следващата година трябва да се намери такъв метод на повишаване на пенсионната възраст, така че пенсионирането да не е зависимо от „случайно попаднали в политиката", както се изрази той. Министърът призова за консенсус по темата, който да бъде постигнат през следващата година между политици от различни формации, синдикати и бизнес.

Големият проблем на пенсионната ни система е т.нар. ранно пенсиониране, каза Адемов. В България преобладават т нар. млади пенсионери, подчерта той. Проблем е и големият брой инвалидни пенсионери. Българската пенсионна система продуцира млади пенсионери и инвалидни пенсии, недоволен е социалният министър.

450 000 са инвалидните пенсии, по данните на социалния министър. Това са плащания, които нямат осигурителен характер, поясни Хасан Адемов и подчерта, че реално тези пенсии влизат в социалното подпомагане.

Оказва се, че заетостта у нас расте. В сегмента 15-64 години 150 000 повече заети отчита МТСП през третото тримесечие.

По повод критиките на ГЕРБ, че МС предлага увеличаване на минималната пенсия само с 4,50 лева, той отговори с това, че опозицията предлага тези пенсии да бъдат индексирани с процента на инфлацията. На практика това според Хасан Адемов означава замразяването на минималната пенсия, тъй като инфлацията е близо до нулата.
Вие предлагате с нула лева да бъде увеличена минималната пенсия, обърна се министърът към опозицията и допълни: „Все пак 4,50 е повече от нула".

Според него няма драма в бюджета на ДОО, хората ще си получат увеличението на пенсиите, а всички социални плащания са гарантирани.

В кулоарите на НС социалният министър поясни, че ще се търси консенсус за нов модел на увеличаване на пенсионната възраст - обвързването й с продължителността на живота. Хасан Адемов увери, че замразяването на пенсионната реформа на ГЕРБ е временна мярка.

И тъй като няма универсален модел на пенсиониране, министърът иска да намерим подходящ модел спрямо нашите традиции. Трябва обаче да има съгласие, така че да няма непрекъсната промяна на модела на пенсиониране. Благодарение на замразяването на пенсионната система на ГЕРБ, 15 000 души ще могат да излязат в пенсия през 2014. 45,5 милиона лева ще струва това на хазната.

Малко над 11 милиарда лева е бюджетът на ДОО, по думите на министър Хасан Адемов. И той като министър иска да даде повече от 4,50 лева на най-ниските пенсии. Затова преди Коледа пенсионерите с пенсии до 251 лева ще получат бонус- 50 лева. Плащането на 50-те лева ще започне още на Никулден.