Нито килограм от негодното месо в Пазарджик не е стигнал до магазините, заяви директорът на ДВСК д-р Любомир Кулински, цитиран от PRO.bg.
„Проверката, която се провежда от 3-ти май насам, констатира 316 тона и 100 кг продукция с изтекъл срок на годност и още около 800 кг продукция в срок на годност, с необходимите документи, която може да се консумира", допълни д-р Кулински. Той уточни, че негодната продукция е предимно шунка и прошуто, а месото - свинско и пилешко.
Директорът на ДВСК обясни, че всяка седмица складовете за месо се проверяват от инспектори и подобни инциденти могат да бъдат предотвратявани своевременно, като случая в Пазарджик, и разваленото месо не стига до крайния потребител.
Фирмата-нарушител ще бъде глобена с тавана, предвиден от закона - 3 000 лева - заради голямото количество негодно месо. „Освен това, за своя сметка, фирмата ще заплати и за екарисажа във Варна, където ще бъдат изгорени 316-те тона месо. Това е един вид финансова санкция, защото ще трябва да поеме разноските", обясни д-р Любомир Кулински.
По случая ще бъде сезирана и районната прокуратура в Пазарджик, допълни директорът на ДВСК.