Азиатските борси приключиха днешната сесия в различни посоки, но показателно бе, че общият регионален индекс MSCI се покачи за първи път от три дни. Най-силно представящите се компании бяха от технологичния и енергиен сектор.

Акциите на южнокорейския гигант Samsung се покачиха рязко след повишената оценка от JPMorgan Chase. Австралийският петролен износител Woodside също направи отлично представяне с оглед новия рекорд в цената на петрола. Авиокомпанията Cathay Pacific Airways пък изгуби от стойността си, заради очакванията за по-високи разходи и по-ниска печалба.

„За една част от индустриалните компании ще има повишаване на оценката, което ще ги направи особено атрактивни за инвеститорите", коментира малайзийски анализатор пред Bloomberg. „Високата цена на петрола подкопава позициите на авиопревозвачите. Без значение как хеджират риска, те ще бъдат засегнати", продължава той.

Регионалният индекс MSCI се покачи с 0.3% до 143.35 пункта, като осем от десетте включени в него индустриални групи приключиха на зелено. Индексът е все още с 9.1% по-слаб в сравнение с 1 януари. Японският измерител Nikkei 225 приключи деня с понижение от 1.1% до 12 974.96 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng също приключи на зелено с 0.2%, като най-силно представящите се компании бяха от финансовия сектор.

Американските капиталови пазари завършиха сесията на червено, след като куриерската компания UPS намали очакванията си за печалба, а цената на петрола удари нов вечен връх над $112 за барел. Суровината бе широко изкупувана след новината за изненадващо слабите данни на американските запасите вчера. Най-слабо представящите се позиции бяха на компаниите General Electric, Caterpillar и United Technologies, тъй като те най-силно зависят от цената на петрола.

Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 0.4% до 12 527.26 пункта, а широкият измерител Standard & Poor's 500 бе надолу с 0.8% до 1 354.49 пункта. Технологичният индекс Nasdaq отбеляза понижение с 1.1% до 2 322.12 пункта.

Тази сутрин доларът е под сериозен натиск спрямо еврото и йената, с оглед силното поскъпване при цената на петрола и очакванията за непромяна на лихвеното ниво от ЕЦБ днес. Евро-долар се котира при ниво от $1.5820, а към йената щатската валута се разменя за Y101. По-сериозни движения на валутните пазари можем да очакваме около 15:30, когато гуверньорът Трише ще даде пресконференция след редовното заседание на банката.

Ако той продължи да определя инфлацията в Еврозоната като най-сериозен проблем, тогава доларът ще запази ниските си стойности, но ако смени тона си и за първи път изрази загриженост за икономическото състояние и прекалено скъпото евро, ще станем свидетели на преобръщане на тренда. Движенията днес няма да са прекалено резки с оглед серията важни събития и коментари от конференцията на МВФ и Световната банка утре.

Както вече споменахме, цената на петрола проби над нивото от $112 вчера, но днес се понижава до $110.85 за барел, а трой-унция злато се разменя за $934.30.

След слабото представяне на европейските борси вчера, днес индексите започват сесията с нова слабост в очакване на заседанията на ЕЦБ и Британската банка за определяне на лихвеното ниво. По важните данни от САЩ включват информация за търговския баланс на страната през февруари (15:30) и новите молби за безработни в същия час. В 20:00 пазарите ще се съсредоточат към изявлението на Бен Бернанке.

Половин час след началото на борсовата търговия у нас, индексите отбелязват ръст в стойностите си, но за съжаление при сравнително слаб обем.