Днес, в Заседателната зала на Министерството на транспорта ще бъдат подписани два договора за техническа помощ за рехабилитацията на жп инфраструктурата в участъци от железопътните линии Пловдив-Бургас и Мездра-Горна Оряховица, съобщиха от пресцентъра на МТ.

Техническата помощ за рехабилитацията на жп инфраструктурата в участъци от железопътната линия Пловдив-Бургас е със срок на изпълнение 12 месеца.

Договорът предполага подновяване на железния път и изкуствените съоръжения в жп участъците Церковски-Карнобат, Михайлово-Калояновец, Стара Загора-Зимница, както и рехабилитация на съоръженията за електроснабдяване.

Ще бъдат рехабилитирани и съоръженията в жп участъците Карнобат-Дружба и Дружба-Бургас както и изградени нови осигурителни инсталации за възел Бургас.

Договор за рехабилитация на жп линия Мездра - Горна Оряховица е с продължителност 15 месеца.

Изпълнението  включва подновяване на железния път и изкуствените съоръжения в жп участъците Кунино-Ясен и Плевен-Бутово, както и съответната рехабилитация на съоръженията за електроснабдяване, изграждане на нови осигурителни инсталации в гарите Червен Бряг и Горна Оряховица и инсталиране на оптичен телекомуникационен кабел по цялата линия.

Крайният резултат и на двата договора ще бъде готовност за провеждането на търгове за избор на изпълнители и последващо сключване на съответните договори за строителство, инженеринг, доставки и супервизия, с финансиране от Кохезионния фонд на ЕС.