Паралелно с преговорите за доставки на природен газ от Русия за Китай, се задава още една консолидация - в сферата на нефтения добив. Руският нефтен концерн Роснефт и китайския China National Petroleum Co. подписаха вчера в Русия съвместен проект за добив на нефт и газ, съобщава XFN-Asia. За тази цел се формира джойнт-венчър под името „Vostok Energy Ltd".

Роснефт има 51 % участие в джойнт-венчъра, за CNPC 49 %. Още не е ставало дума за финансови подробности. В надзорния съвет на Восток ще участват трима представителя от руска и двама - от китайска страна. Поделението ще има за основна цел да развива и доставя технологии.

Руската електронна медия gazeta.ru кръсти коментара си по събитието „Дадоха Източен Сибир на Китай". Китайците имат намерение да добиват нефт в Източен Сибир и да я отправят по нефтопровода ВСТО. Така цената за тях ще е чувствително по-ниска - до $30 за барел. В замяна на изгодните цени китайската страна ще помогне на Русия да инвестира в източносибирските находища, разработването на които не са по силата само на Русия. В Източен Сибир на практика няма никаква инфраструктура и строителните работи трябва да започнат от нулата, затова партньорството е ценно не само за Китай, който няма нефтени залежи, но и за собственика Русия.

Восток Енерджи ще осигурява геолого - проучвателните работи на територията на РФ, а също ще се заеме с добив на полезни изкопаеми и получаване на лицензи за тази дейност. Освен това джойнт - венчъра ще играе роля по реализацията на продукцията и внедряване на нови технологии с по-висока ефективност.

Днес също така стана ясно, че Китай е инвестирал в Русия за миналата година 1,34 млрд. долара. По-голямата част от това число представляват преки инвестиции в далечния Изток и Сибир, въпреки че китайските бизнесмени постепенно се придвижват на северозапад. Областите на най-големи китайски инвестиционни интереси са обработващата промишленост, дървесина, съвместна разработка на нефтогазови находища, химическа промишленост, информационни технологии и други.

Аналитикът на ИГ „ЦентрИнвест" Наталия Янакаева обаче счита, че Китай трудно ще бъде допуснат до разработване на истински големите руски нефтени находища - те ще трябва да се задоволят с няколко средни по размер и запаси находища - средно около 50 - 100 млн.т. всяко. От по-големите находища в Източен Сибир Юрубчено-Тохомското може да стане обект на съвместна експлоатация.

В настоящия момент лицензите за разработването на Юрубчено-Тохомск се държат от дъщерното дружество на фалиралия ЮКОС - „Востсибнефтегаз". Ако от ЮКОС в най-скоро време не възобновят финансирането на проекта, което е малко вероятно, лицензите им ще бъдат отнети. Един от слуховете е, че Газпром ще вземе ЮКОС под крилото си и така ще придобие и лицензите за добива в Юрубчено-Тохомск.