Индексът на руската фондова борса РТС вчера премина психологическата бариера от 2000 пункта. За новия исторически рекорд фондовият пазар е задължен в голяма степен на руските инвеститори. Но според анализаторите нестабилността на икономиката и политиката в света ще оказват влияние на руския пазар. Затова не са изключени повторения на провалите, които се случиха на пазара през януари и февруари тази година - гласи коментарът на руския Комерсантъ.

Вчера индексът РТС мина психологическата бариера и достигна историческите 2001,59 пункта. След срива на китайския фондов пазар в края на февруари, на руския пазар бяха нужни по-малко от месец и половина не само да възстанови позициите си, но и да излезе на ново рекордно равнище.

По мнението на икономист от инвестиционната компания „Тройка диалог", „глобалната ликвидност расте, а Русия сега е много привлекателна за инвеститорите". Освен това там се увеличава и броя на IPO.

Все пак притокът на чуждестранните инвестиции на руския фондов пазар не е бил особено стабилен. По данни на компанията Emerging Portfolio Fund Research, през последните четири седмици от чужди фондове, инвестиращи в Русия, са постъпили около $100 млн. Но даже отчитайки тези средства, от началото на годината се наблюдава изтичане на капитали в размер на $55 млн.

Според друг инвеститор, чистите вложения на руските инвеститори в дялови участия от началото на годината са около $600 млн., тоест съотношението през тази година е в полза на руските инвеститори. За същия период през миналата година чуждестранните фондове са вложили $1,1 млрд. спрямо $340 млн. от руските.

Анализаторите считат, че в последно време подемът на фондовия пазар е идвал главно за сметка на благоприятния инвестиционен климат в страната, ръста на привлекателността на банковия сектор (във връзка с пускането на акции на Сбербанк и ВТБ) и ръста на цените на нефта. Анализатор от „Ренесанс капитал" предполага, че именно за сметка на акциите на Сбербанк е премината границата 2000 пункта. Освен това вчера растяха и котировките на акциите на Роснефть - вероятно във връзка с оптимистичното настроение след придобиването на активите на ЮКОС.

Едновременно с това участниците на пазара правят предпазливи прогнози: „не трябва да се забравя, че съвсем скоро на пазара се случиха две глобални корекции" - става дума за падението на фондовия пазар на Китай и проблемите на пазара на високорисковите ипотеки в САЩ. Затова руският пазар не може да се изключи съвсем от подобен сценарий.

За последните седмици котировките на руските акции са се върнали на равнища, близки и даже превишаващи справедливите оценки, особено в сектора на нефта и газта. Ръста от последните дни говори за висока спекулативна активност и може да се смени с корекция - твърди коментатор от Альфа - банк.

Руският фондов пазар е избързал напред и през следващите два - три месеца е уязвим за негативни шокове от страна на глобалните финансови пазари. Някои специалисти считат, че не е малка вероятността индексът да се снижи до 1700-1750 пункта.

Все пак тенденцията като цяло говори за съхраняване на ръста. Тенденцията към повишение, започнала през есента на 2001, ще се задържи поне още две - три години. В резултат на това анализаторите очакват към края на тази година индексът РТС да стигне 2200-2400 пункта.