Централната банка продава 40 милиона евро, за да подпомогне румънската лея и да предотврати бъдещ спад на националната валута, информира електронното издание „Репортер".  

Тенденцията е румънската лея да поевтинява спрямо еврото. Румънската валута се търгуваше за 3,8 евро, а сега - за 3,7 евро.

Румънската централна банка интервенира на чуждите борси 40 милиона евро.

По този начин се очаква да се вдигне курсът на леята спрямо еврото.

България не може да предприеме такъв ход, защото е във валутен борд.

Междувременно агенция „Медиафакс" съобщи, че дефицитът по текущата сметка на Румъния се увеличава с 1,6 на сто на годишна база. За периода януари-август той възлиза на 10,006 милиарда евро. 65 на сто от дефицита  покрит от чуждестранните инвестиции.

Румънските институции твърдят, че дефицитът ще достигне 13,4 на сто от БВП. Money.bg припомня, че директорът на МВФ Доминик Строс-Кан  обяви преди време, че държавите с висок дефицит по платежния баланс са застрашени от финансовата криза.   

Външният дълг на Румъния достигна 47,461 милиарда евро в края на август тази година.

Електронните издания съобщиха, че рейтинговата агенция "Фич" намали оценката си за BRD-Groupe Societe Generale S.A, UniCredit Tiriac Bank и Rompetrol. Гарантираният размер на банковите спестявания става от 20 хиляди евро на 50 хиляди евро.