Ако надеждите на министъра на финансите на Румъния се сбъднат, румънската валута ще се засили и ще започне да се разменя на ниво 3.5 за едно евро до края на тази година.

Варуян Восганиан в интервю за агенция Bloomberg е посочил: „Надяваме се да установим разменния курс на 3.5 за евро или приблизително толкова. Това е най-добрият разменен курс за вносителите и износителите. Надяваме се да имаме по-регулирана еволюция на разменния курс".

От август досега румънската лея загуби 13% спрямо евро, тъй като международните инвеститори се изтеглят от региони, считани за рискови, след като икономическите перспективи на САЩ се влошиха. Днес леята се търгуваше при 3.655 за 1 евро в Букурещ.

Освен това Восганиан предвижда, че дефицитът по текущата сметка на Румъния ще се стесни до 10% от БВП до 2012 г. от сегашните 14%. Сравнено с прогнозите на правителството на България (Експортна визия 2013, , виж в-к „Капитал" от 19 януари), това е далеч по-реалистична прогноза: нашият заместник - министър Явор Куюмджиев очаква 10 млрд. долара положително търговско салдо за България през 2013 година.

Икономиката на Румъния работи в условията на относително нисък бюджетен дефицит: 2.4% през 2007 година, който според министър Восганиан ще се смъкне между 2 и 2.2% от БВП през 2008 година.

Наскоро в Румъния бе повишено лихвеното ниво, което сега е 9% от предишните 7.5%. Това може да „създаде някои предизвикателства", но от друга страна е силно анти - инфлацонно оръжие. Освен това бизнес средата ще бъде „стимулирана".

От 2000 година досега БВП на Румъния се удвои. Икономическият ръст на северната ни съседка през 2008 г. ще е 6.5% според прогнозите на министъра, но икономическият ръст ще се забави до 5% през 2012 година.

Тази година Румъния планира да създаде енергиен холдинг, от който ще продаде 60%. България има сходни планове за БЕХ, български енергиен холдинг, от който министър Димитров заяви, че в началото ще продаде 20- 30%.

В енергийния холдинг на Румъния ще бъдат обединени активите на Hidroelectrica, Termoelectrica, държавните дистрибутори и други активи. За разлика от България, ядрената енергия няма да бъде включена в енергийния холдинг на Румъния: Nuclearelectrica, оператор на двата ядрени реактора, ще остане независима.